2020. április 14., kedd

BORZASZTÓ PUSZTÍTÁS LESZ, HA A VÍRUS A LEGSZEGÉNYEBBEK KÖZÖTT KEZD EL TAROLNI

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.04.14.


Ha a koronavírus-járvány berobban, akkor szinte akadály nélküli pusztíthat majd a több tíz-vagy százezernyi – szegregátumban élő – cigány körében. A telepekre nem jut maszk, vagy csak nagyon kevés, alig van fertőtlenítő, kevés az orvos, és a lakások többségében még csak hideg víz sincs, azt is a kútról kell hozni. A halmozott hátrányok leküzdésében igyekszik segíteni Bódis Kriszta, az általa létrehozott és vezetett „Van helyed alapítvány” segítségével, amely 53 család helyzetén érdemben tud változtatni. Az ismert írót, pszichológust arra kértük, hogy a 16 ózdi szegregátumban kialakult helyzetet ismertesse meg a Hírklikk olvasóival.

A roma telepek eléggé összezárt közösségek. A járvány elleni védőfelszerelések, a fertőtlenítők és maszkok eljutnak oda?

Igen, az általunk működtetett Stúdiókban 89 növendékkel foglalkozunk. Ez 53 családot, 300 főt jelent. Nekik támogatóink révén, tudunk gyógyszereket, tisztálkodó szereket, maszkot adni.

Alapvetően nem ez a fókuszunk, de a járvány idején, krízist kezelünk, élelmiszer-adományt is osztunk. A szegregátumokban több ezer ember él. Sajnos, azt a mennyiséget, amelyre folyamatosan szükség lenne, nem tudjuk biztosítani.

Szóval segítenek, de valójában nem az egészségügyi támogatás a „Van helyed” alapítvány fő profilja?
A mi alapítványunk egymásra épülő oktatási intézmények, stúdiók segítségével gondozza a különböző élethelyzetben lévő családokat. Bejárnak hozzánk kismamák, s mi később, a megszülető csecsemőt egészen a felnőtt korig elkísérjük, patronáljuk. Fő célunk, hogy a minőségi oktatásba bejuttassuk őket. De a szükség törvényt bont, segítünk a járvány leküzdésében is. Főleg, mert azt nem látom, hogy a nagyobb tömegben élők biztonságban lennének...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.