2020. november 18., szerda

A HATALOM FARAGÁSA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: TÖMPE ISTVÁN
2020.11.13.


A választások tétje


A hatalom kezelhetőségéről lesz szó. Túl nagy a hatalom, ha igazán csak a saját súlyától roskad össze. A túl kis hatalom a maga lábában botlik meg lépten-nyomon, közben káoszt kelt. Választói szempontból megfelelő méretű az a hatalom, ami működik, és le lehet váltani. A megfelelő méretű hatalmat a mai monolit hatalmi felület letöredezésével, továbbá olyan mechanizmusokkal lehet elérni, amelyek meggátolják, hogy az elnyomó túlhatalom újra létrejöjjön. Vagyis a választások tétje nem csak Orbán leváltása, sokkal inkább egy dinamikus, szerethető magyar világ fokozatos kiépülése. Kezdjük azzal, hogy kormányváltás esetén a megüresedő székekre az újak ne változatlan szerepigénnyel üljenek le. Nem elég, ha a pályázatokon Ők helyett Mi jövünk. A szavazóknak folyamatosan érzékelhető hatalmat kell szerezni és gyakorolni. Ellensúlyokat nem csak törvény hoz létre, azok maguktól is megerősödnek, csak megfelelő befogadó intézményekre van szükség. Kiegészítő erőt a családokból hozott csendes ellenállás jelent, amelyet a fel-fellángoló mozgalmak és tüntetések felerősítenek. E jobbára városias jellegű ellenállási kultúrának középosztályi, jobbközép, baloldali és liberális forrása is van.

A rendszerváltás jószándékú tapasztalatlansága vezetett ahhoz az alkotmányhoz, amely sem önnön paragrafusait, sem intézményeit nem tudta megvédeni. Jogállami alapintézményeink a hatalom monolit jellegének erősödésével romlottak le, és e hatalomgyakorlás gyengülésével párhuzamosan épülhetnek vissza. A hatalom kontrolljának elhalása érzékelhető a mindennapokban, legyen szó szemérmetlen propagandáról, az EU-pénzek szétosztásáról, a médiáról. A pályázatokon kijelölik a nyertest, elképesztő támogatások csusszanak barátok zsebébe, megbüntetik a nem tetsző egyházakat és civil szervezeteket, az ellenzéki önkormányzatokat szégyentelenül csuklóztatják. A valaha önálló helyi hatáskörök leszűkültek, helyükre gyakran érvényes szakmai kompetencia híján intézkedő központi intézmények léptek (oktatás, egészségügy). Az egészségügyre elfogadott szabályok pár napos átfutása, az egészségügyi szakma arcátlan átverése több mint bűn, hiba: bölcs kormány 15 perc dicsőségért nem lő saját lábába. A csoda oda, az érintettek lázadnak, a járvány tombol és erősödik.

Mi jellemzi a mai hatalom helyzetét, mi lehet – szakszerűtlen és szigorúan civil szemszögből – az alkotmányozás szerepe? Később példákat sorolok fel, milyen (zömében egyszerű) módszerekkel lehet letörni darabokat a túlhatalomból. A lista afféle példabeszéd, nem akcióterv.

Hatalom a köszörűkövön:
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.