2020. november 18., szerda

MIÉRT KÖLTÖZNEK KÜLFÖLDRE A MAGYAROK?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.11.18.


A kérdésre az első válasz nyilván az, hogy a jobb anyagi lehetőségek, a magasabb életszínvonal csábítja határátkelésre a magyarokat. Ebben sok meglepetés nincs, az azonban nagyon érdekes, hogy egy friss tanulmány szerint milyen más szempontok játszanak még szerepet a döntésben.

A kérdésre, azaz hogy miért költöztek külföldre, akik ott élnek, többféle választ adhattak a határátkelők, a válaszokból készült tanulmány a Társadalmi Riport legutóbbi számában jelent meg a téma kiemelkedő kutatója, Hárs Ágnes tollából. (Itt olvasható el az egész tanulmány, a 128. oldaltól.)

Abban nem volt meglepetés, hogy a legfontosabb indíték gazdasági, a határátkelők kétharmada (65 százalék) anyagi okokból, a több pénzért választja a külföldi életet.

Tízből négyen mondták azt (a kérdésre több választ lehetett adni), hogy az elkeseredettség, az otthoni munkalehetőségek hiánya, a kilátástalanság vezérli, míg minden ötödiknek egészen konkrét anyagi problémái (leginkább hiteltörlesztés) vannak.

Ami ennél érdekesebb, hogy nagyjából minden harmadik határátkelő (37 százalék) a magyar politikai hangulatot jelölte meg távozása (egyik) indokaként, míg 20 százalék számára a gyerek(ek) iskoláztatása, jövője volt annyira fontos, hogy érdemes legyen miatta külföldre költözni.

Szintén minden ötödik válaszadót a kíváncsiság hajtott, azaz egyszerűen szerette volna megtapasztalni, milyen külföldön élni – olvasható a tanulmányban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.