2021. május 3., hétfő

A LEVÁLTHATATLAN HATALOM NEM LEGITIM - INTERJÚ HALMAI GÁBORRAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: VÁRKONYI BENEDEK
2021.04.30.


Milyen kormány az és milyen emberek azok, akik csakis magukénak mondják a jövőt? Akik évtizedekre választanak vezető állami tisztségviselőket; akik sok-sok választási négy évet akarnak, mintha csakis ők lennének ebben az országban. A jogra hivatkoznak azok, akik – ha nekik úgy jobb – fittyet hánynak ezekre a jogokra. Jogállamot mondanak, de a bíróság által megítélt pénzt nem akarják megfizetni. Nagyratörő vágyak és kisszerű jellemek. A szabad választáshoz demokrácia kell, nem színlelt jogállam. Erre volna jó az alkotmány, de már az is magántulajdonban van. Halmai Gábor jogász nemzetközi tekintély. Az Európai Unió által alapított, firenzei székhelyű Európai Egyetem Intézet összehasonlító alkotmányjog-professzora. Tíz éve él külföldön, de továbbra is foglalkozik a magyar alkotmányos rendszerrel.


A huszadik században a Harmadik Birodalom utáni kor fontos tapasztalatokkal gazdagította a jogi világlátást. Meg kellett szüntetni egy jogtalan jogrendszert. Azóta hogyan látjuk, van valamilyen intézmény, fórum vagy instancia, amely az ilyen mérvű jogi visszaéléseket meg tudja akadályozni?

– Ilyen formulák léteztek a náci idők előtt is. Talán a legismertebb az angol Magna Chartában és a magyar Aranybullában egyaránt szereplő ellenállási záradék, amely a zsarnoki hatalommal szembeni akár erőszakos fellépés lehetőségét is biztosítja. De az alkotmányjog ismeri az alkotmányos forradalom intézményét, ami olyan alkotmányozást jelent, amely nem a meglévő alkotmányokban leírt alkotmányalkotási szabályok szerint megy végbe, és egészen új alkotmányos rendszert hoz létre. Általában azt mondja az irodalom, hogy az erőszak ilyenkor elengedhetetlen, de ismerünk olyan eseteket is, amikor nem alkalmaztak erőszakot, mégis alkotmányos forradalomról beszélünk. Formai szempontból még az is fontos, hogy ilyenkor legyen valamiféle alkotmányozógyűlés-szerűség...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.