2021. május 28., péntek

A SANGHAJI EMBERÜNK – A FUDAN UNIVERSITY DIÁKJA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: DARVAS BÉLA
2021.05.26.


Világos lassan, hogy az évtized magyar-kínai sztorija nem a Budapest–Belgrád-vasútvonallal kezdődött. Ennek előzményeit keressük most. Több szálon futónak tetszik nekem a kapcsolatunk, közülük az egyik a Fudan Hungary terve, majd ezek következményei a kínai vakcinák (Sinopharm-BBIP-CorV, Sinovac CoronaVac) Európában való felmutatása és az EU-ban való politikai vétónk Kína mellett. Korábban, már a Huawei mellett is kiálltunk. A legfontosabb megválaszolandó kérdés az, hogy mi az ok, és mi az okozat. Nekem úgy tűnik, hogy ma még az okozatokat elemezzük, és homályban maradt még, hogy miért építünk kínai kölcsönből odaadóan vasútvonalat és telepítünk ide kínai egyetemet.

Lehet mindez a Fudan University-n kínai nyelven turisztikát tanuló, a kínai kapcsolatokat lelkesen ápoló Horváth Levente zsenialitásának láncreakciója? A képeken ott láthatjuk őt, de fel nem ismerjük; inkább szorgalmas ügyintézőnek látszik. Őszintének tűnő és lelkendező nyilatkozatai is erről árulkodnak. Orbán Viktor miniszterelnök és Xu Ningsheng a Fudan University rektora a Miniszterelnöki Hivatalban 2019. október 31-én tárgyalt a budapesti campus ügyeiről, és Orbán Viktor balján Horváth Levente PhD-hallgató ült (címkép fotó: Benko Vivien Cher/MTI). A Kína-barát fiatalember Xu Ningsheng-gel 2015-ben már közelebbről megismerkedett (36. ábra). Úgy fest hát, hogy egy pécsi PhD-hallgató Budapest egyetemi életére nézve döntő oktatási kérdésben szolgálhat tanáccsal a miniszterelnöknek.

Egy négyrészes cikksorozat készítése közben – amit villáminterjúk tarkítanak – olvasgatok különféle lapokban. Szeretnék tisztán látni, s ilyenkor mindig az rajzolódik ki élesen, hogy mi nincs a látóteremben. A Magyar Nemzet cikkében most számomra két teljesen újszerű mondatot fedeztem fel, amelyeket nem is értettem először. „A sanghaji egyetem hazai megjelenését a Magyar Nemzeti Bank [MNB] kezdeményezte. A campusnyitás előkészítése már nagyjából három éve zajlik… […] Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója – aki maga is a Fudan öregdiákja – korábban úgy nyilatkozott: a kínai professzorok nemcsak a Fudan karain, hanem több más hazai egyetemen, alapképzéseken is tartanak majd órákat, a világszínvonalú oktatásból így más intézmények diákjai is részesülhetnek.” Szóval, mi köze az MNB-nek a magyar felsőoktatáshoz. Mennyiben bankügylet az egyetemi oktatás? Az lesz, ahogy elindul? Hitel, vagy amit akartok? Ki voltaképpen Horváth Levente, aki simán Mucsára veszi a hazai egyetemi oktatást, azon túlmenően, hogy Matolcsy György főtanácsadója? Nem hiszem, hogy ez nagyon világos lenne mindenkinek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.