2021. augusztus 6., péntek

TÁVGYÓGYÍTÁS, HÁZILABOR, ADATLÁZ: ÍGY PROFITÁLHAT A JÁRVÁNYBÓL AZ EGÉSZSÉGÜGY

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2021.08.05.


A COVID-19 világszerte nagy terhet rakott az ellátórendszerre, ugyanakkor óriási lökést adott az egészségügy digitalizációjának. Sokan most jelentkeztek be először távkonzultációra, váltottak ki e-receptet, végeztek el magukon otthoni teszteket. Ezekből a trendekből rengeteg adat keletkezik, ami új dimenziókat nyit meg a kutatásban, és a mesterséges intelligencia fejlődését is fűti. Az egészségügy digitalizációjában óriási gazdasági potenciál is rejlik, és ebből ígéretes magyar vállalkozások is próbálják kivenni a részüket.


Túlzsúfolt COVID-osztályok, túlterhelt személyzet, olykor kilátástalan küzdelem és frusztrált páciensek – az egészségügyi dolgozókra és intézményekre számos országban rendkívüli terhet rótt az elmúlt másfél év. A járvány ugyanakkor olyan változásokat is elindított, amelyekből hosszú távon profitálhat az ágazat. Ilyen a felgyorsult vakcinafejlesztés, vagy épp a járványokon túl számos más területen, például a rákgyógyításban is ígéretes hírvivő RNS technológia sikere.

A legnagyobb változás azonban az egészségügy digitalizációjában történt. A legtöbb technológia már a járvány előtt is rendelkezésre állt, a főbb trendek évek óta látszódtak. A 2021 és 2027 közötti helyreállítási tervben az Európai Unió is prioritásként kezeli az egészségügy digitalizációját. Viszont a COVID jelentősen felgyorsította, egyes területeken pedig elengedhetetlenné tette az újítások gyorsabb adaptációját. Az alábbiakban öt területen vesszük számba, hogyan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.