2021. szeptember 9., csütörtök

FELELŐSSÉG TERHELI A LEKÖSZÖNŐ MERKELT, MERT NEM ÁLLÍTOTTA MEG ORBÁNT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.09.09.


A barátoknak bebiztosított kaszinók, korrupció lengi körül a választásokra készülő Orbánt. A nemzetközi sajtó szerint Orbán egy másik Európához társakat talált szélsőséges európai politikusok személyében. Nemzetközi lapszemle.

Miközben a magyar kormányt az Európai Bizottság állandó nyomás alatt tartja, Orbán Viktor egy évvel az igencsak szorosnak ígérkező parlamenti választások előtt szövetségesei számára a kaszinók koncessziós szerződéseit egészen 2056-ig meghosszabbíttatta – írja a Bloomberg. Orbánnak, aki az ötödik ciklusát szeretné megkezdeni, igencsak erős ellenzéki kihívókkal kell megküzdenie – írta az amerikai hírügynökség.

A Casino nevet viselő nemzetközi szakportál szerint nem is most kellene megújítani a koncessziót az öt kaszinóra, mert az csak 2024-ben járna le. A cikk úgy fogalmaz: a magyar szerencsejáték felügyelet Orbán ellenőrzése alatt áll, így történhetett meg, hogy most hirtelen 35 évre bebiztosította a tulajdonosokat, arra az esetre, ha kormányának a választók kiadják az útját.

Az adománnyal együtt a korrupció is aggályt kelt, különösen azzal együtt, hogy az elmúlt évben a kormányzati szereplők 17%-át megvesztegethették. Igaz, veti közbe a cikk némi iróniával, Orbán a korrupciónak egy rendkívül sajátos értelmezését adta meg, ő tulajdonképpen csak a nemzet új elitjét neveli ki.

Magyarország és Szerbia megvédi Közép-Európát az új migrációs hullámtól és még a térséget is újra építi – összegzi a Balkan Insight a hatodik magyar-szerb közös kormányülés eredményét. A budapesti találkozón Orbán kiemelte saját szerepét, ami szerint a 2015-ös menekülthullámtól ő védte meg a nyugat-európai országokat, többek között Ausztriát és Németországot. A szerb kormányfő köszönetet mondott hazánknak, mert a legkomolyabban támogatja országa uniós csatlakozását.

Hétféle egyezményt írtak alá, többek között a Budapest-Belgrád gyorsvasút építésének további ütemezését. A cikk kitér arra is, hogy Magyarországnak stratégiai érdeke a szerbekkel való jó kapcsolat, már a vajdasági magyarok okán is. Nem beszélve a különféle befektetésekről.

Orbán barátai és a kormányzó szerb párt emberei uralják például a szerb utcai világítási bizniszt. A Balkan Insightból megtudhatjuk azt is, hogy szeptember végén ismét megrendezik Orbánék a népesedési csúcstalálkozót, már a 4.-et, a meghívott vendég többek között Trump volt alelnöke, Mike Pence, továbbá a szerb elnök, Aleksandar Vucic, valamint a lengyel, cseh, szlovák kormányfők.

Orbán Viktor megkapja a maga szeletét az uniós tortából és be is falja – jellemezte a kormányfőt Timothy Garton Ash brit történész, Közép-Kelet- Európa egyik legtekintélyesebb szakértője egy nagyobb lélegzetű Euronews interjúban, amikor az Unión belüli nézetkülönbségekre tért ki az újságíró, azt kérdezve, hogyan lehetne legalább az alapvető közös értékek elismerésében egység Brüsszelben.

A probléma ott kezdődik, hogy Orbán úgy nyerte meg eddig a választásokat, hogy "megálljt parancsolt Brüsszelnek", majd aztán zsebrevágja az európai adófizetők több milliárd euróját. Timothy Garton Ash szerint össze kellene kapcsolni az uniós értékközösséget a pénzeszközök közösségével. Egyik feltétele a másiknak. És fordítva. Ez cseppet sem kétséges. Abszolút botrányos, hogy van egy olyan tagállama az uniónak, amit nem hívhatunk többé demokratikus országnak, mert felszámolta a sajtószabadságot, és ha választásról van szó, akkor az ugyan szabad, de nem tisztességes.

Egy olyan országról beszélünk, amelyik elűzte Közép-Európa legjobb egyetemét, a CEU-t, idegengyűlölő propagandát folytat, amikor a menekültek befogadásáról van szó. Botrányos politikát folytat az unió, amennyiben ezt tűri. Orbánt valós fenyegetésnek tekinti az unióra nézve a történész. Mert nincs egyedül, egy trendet képvisel, hisz csatlakoztak hozzá Matteo Salvini, Marine Le Pen, Nigel Farage, Geert Wilders. Ash szerint a britek maguk is bután viselkedtek, amikor a saját szuverenitásukat követelték, és lett belőle Brexit.

Orbán úgy követeli meg a maga szuverenitását, hogy esze ágában sincs kilépni az Unióból. Viszont a britek legalább őszinték és tisztességesek voltak. Arra a kérdésre, hogy bekerül-e Angela Merkel a történelem lapjai közé, Ash úgy fogalmazott, Németország a legjobb formáját hozta kancellársága idején, civilizált, mérsékelt, liberális, a női egyenjogúság oldalán áll, számos pozitívumot lehet felsorolni, de mulasztásokat is.

Merkelnek nem volt jó válasza az euró válságára a globális gazdasági válság idején, nem tudott nagy reformokat keresztülvinni sem a hazájában, sem külföldön, és nem tudott hatékony európai politikát sem vinni. Hosszú az a lista, amit utódjának pótolni kell.

Kétségtelen, hogy menekültpolitikája igazi értékalapú, uniós politizálás, de nagy felelősség terheli Magyarország miatt, mert megvolt az ereje ahhoz, hogy megállítsa a lecsúszásban, és mégsem tette. Ezért vegyes a kép, ha mérlegre kell tenni az eredményeit.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.