2022. április 7., csütörtök

NEKIMEGY A KÜLFÖLDI KISKERLÁNCOKNAK A KORMÁNY - MÉGIS MI LESZ EBBŐL?

PORTFOLIO
Szerző: CSÍKI GERGELY
2022.04.07.


Úgy tűnik, a kormány újra meghirdetheti harcát az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor hazai tulajdonba vétele céljából és logikusnak tűnik az is, hogy ki lesz ezen a területen Orbán Viktor harcostársa. Az elmúlt 12 év ebből a szempontból nem hozott egyelőre áttörést, azonban az elmúlt évek hoztak új megközelítéseket. Bemutatjuk, hogy a kormány a kisker-szektorban milyen kiinduló állapottal néz szembe és annak átalakítására milyen régi-új eszközei lehetnek.


Régi-új cél, régi-új emberrel?

A kormány már régóta tervezi - eddig nem túl nagy sikerek mellett - a hazai élelmiszer-kiskereskedelem átalakítását, és Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján erről a céljáról 12 év után sem mondott le. Ezzel kapcsolatban két határozott megjegyzése volt a miniszterelnöknek:

- Nem lehetetlen, hogy a kiskereskedelmi láncok közül a külföldieket kiszorítja a kormány, és a következő kormányzati ciklusnak ez is lehet egy feladata.

- Nem lehetetlen szerinte az sem, hogy Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter a sikeres választási szereplése után visszatér a kormányba.

A két ügy akár össze is függhet. A hódmezővásárhelyi kormánypárti politikus ugyanis régóta aktív szószólója annak, hogy a kiskereskedelemben nagyobb magyar tulajdonra van szükség és azt sem szabad elfelejteni, hogy minisztersége idején a "kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős" miniszteri biztost is kinevezett Szatmáry Kristóf (most is a parlamentbe jutó fideszes politikus) személyében. Lázár János a közelmúltban két alkalommal is határozottan nyilvánult meg a kiskereskedelem nemzeti tulajdonba vétele kapcsán:

2020 decemberében a Portfolio agrárkonferenciáján nyíltan protekcionista politikát hirdetett meg a magyar élelmiszeripar megmentése és feltámasztása érdekében. Az eseményen úgy fogalmazott, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem. Ahogy a kormánybiztos fogalmazott, ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünkben.

Alig egy évvel később, 2021 novemberében a Portfolio-nak adott interjújában arról beszélt, hogy überelni kell a külföldi kiskereskedelmi láncokat, diszkontokat, abcúg multik, vivát magyarok! A kiskereskedelem nemzeti tulajdona ügyében szerinte sokkal határozottabban kell előre menni és akkor üdvözölte Jellinek Dániel üzletember belépését az Auchanon keresztül a szektorba.

Többen is elkezdtek spekulálni arra Orbán Viktor kijelentései alapján, hogy Lázár János valamifajta élelmiszeripart, kiskereskedelmet, tehát agráriumot/teljes vidéket érintő feladatot kap a kormányban. Igaz szerda este a politikus úgy fogalmazott, hogy nem hajt pozícióra, de ha ez szóba kerül Orbán Viktorral, akkor beszélni fog majd róla...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.