2023. március 28., kedd

TÖRÖKORSZÁG NYOMDOKAIN JÁRVA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.03.28.


Éppen amikor Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy támogatja a finn NATO-tagságot, a Fidesz parlamenti frakciója bejelentette: támogatja Helsinki jelentkezését – írja a Politico.

A nemzetközi politikai média egyik vezető híre, hogy a magyar parlament ratifikálta Finnország NATO-csatlakozását.

Politico amerikai portál európai kiadásának Bayer Lili által készített beszámolója emlékeztet arra, hogy a lépésre ismételt halasztások és politikai hajtűkanyarok után került sor. Magyar tisztségviselők hónapokon át bizonygatták, hogy nincs kifogásuk, az Országgyűlést csupán lefoglalják más teendők. A múlt hónapban aztán Budapest megváltoztatta a narratívát: Orbán Viktor miniszterelnök, aki vaskézzel irányítja a Fideszt, azzal kezdett érvelni, hogy néhány képviselőjét aggályok gyötrik a magyar demokrácia állapotát ért bírálatok miatt. Finnország és Svédország a Politico megfogalmazása szerint a demokratikus normák magyarországi megvédéséért folytatott harc frontvonalában található, és jóval korábban felvetette ezt a kérdést, mint sok más partnerország.

E hónapban azonban, éppen amikor Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy támogatja a finn NATO-tagságot, a Fidesz ismét megváltoztatta véleményét, és parlamenti frakciója bejelentette: támogatja Helsinki jelentkezését – idézi fel a portál a közelmúlt fejleményeit, hozzátéve, hogy Magyarország most – Törökország nyomdokaiban járva – határidő nélkül halogatja a svédekkel kapcsolatos döntést, ami kiváltja Orbán bírálóinak a kritikáját.

A Politico megszólaltatja Ara-Kovács Attilát, a DK európai parlamenti képviselőjét, aki szerint Orbán lépései abba az orosz érdekeket szolgáló stratégiába illeszkednek, hogy szítsa otthon a Nyugat-ellenes érzelmeket. Ennek meg is van a következménye, Magyarországon jelentősen és állandóan csökken az EU és a NATO támogatottsága – figyelmeztet Ara-Kovács. A portál ennek alátámasztására megjegyzi, hogy egy friss Eurobarometer-felmérés szerint a magyarok 39 százaléka tekint kedvezően az EU-ra. Egy múlt héten közzétett NATO-jelentés azt mutatja, hogy a magyarok 77 százaléka szeretné, ha országa benn maradna az atlanti szövetségben – szemben a lengyelek 89 és a románok 84 százalékával.

Magyar ratifikáció után finn választások

Az EUObserver brüsszeli uniós hírportálon Zalán Eszter – még a finn NATO-tagság magyar jóváhagyása előtt közzétett előzetes áttekintésében – az országgyűlési szavazást a hét egyik legnagyobb érdeklődéssel várt európai eseményének minősítette, egy sorban az április másodikán tartandó finn parlamenti választással. Utóbbiról megírta, hogy a jelenlegi kormányfőnek nagyon nehéz lesz megőriznie posztját. A pillanatnyilag 19,3 százalékon álló, Sanna Marin miniszterelnök vezette szociáldemokratákkal ugyanis hajszálra azonos mértékű támogatást élvez a szélsőjobboldali Finnek Pártja, miközben a mérsékeltebb jobboldali Nemzeti Koalíció Pártját 20,8 százalékra mérik.

Az EUObserver arra is felhívja a figyelmet, hogy az Európai Bizottság ezen a héten ad választ arra, kielégítőnek tartja-e azokat a magyar igazságügyi reformelképzeléseket, amelyek célja, hogy elérjék a jogállami és korrupciós aggályok miatt Brüsszel által zárolt eurómilliárdok feloldását.

Netanjahu elállt a demokráciaszűkítő változtatásoktól

Végül Izraelről, ahol a tömeges tiltakozások hatására Benjamin Netanjahu elállt az igazságügyben tervbe vett, demokráciaszűkítő változtatásoktól.

Times of Israel azt írja az Izraeli Demokrácia Intézet által még vasárnap szervezett konferenciáról, hogy azon lengyel és magyar jogtudósok az izraeli demokráciát fenyegető veszélyekre figyelmeztettek Netanjahunak a bírói kinevezések átpolitizálására és a Legfelső Bíróság kiherélésére irányuló törekvései kapcsán. Lengyelországban minden az alkotmánybírósággal kezdődött, ami tanulságként kell, hogy szolgáljon Izrael számára – mondta Tomasz Tadeusz Koncewicz professzor, a gdanski egyetem európai és összehasonlító jogi intézetének az igazgatója. Szerinte a Jog és Igazságosság elnevezésű párt, 2015-ös hatalomra kerülése után alkotmányos értelemben foglyul ejtette az országot – min fogalmazott, „kitépte az alkotmánybíróság szívét”, amikor pártembereket nevezett ki a testületbe.

Halmai Gábor, az Európai Egyetemi Intézet alkotmányjogász professzora elmondta: a Magyarországon 2010-ben hivatalba lépett Fidesz szintén az alkotmánybíróságot vette célba a demokratikus biztosítékok aláásása érdekében, és első dolga volt megváltoztatni az alkotmánybírósági bírák jelölésének és megválasztásának a rendjét. ”A Lengyelország esetében alkalmazott forgatókönyvet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke írta” – mondta Halmai a Times of Israel ismertetése szerint. A magyar professzor kiemelte: a Fidesz alkotmánymódosítások révén korlátozta az alkotmánybíróság azon jogát, hogy megsemmisítsen alkotmányellenes törvényeket. Az új alkotmánybíróság Halmai Gábor szerint nem független, a kiválasztási folyamat nem csupán átpolitizált, hanem az érdemekre sincs tekintettel, az Orbán-kormány által kinevezett alkotmánybírák nem szakértői az alkotmányjognak. Ma Magyarországon nincsenek szabad és tisztességes választások, nincs szabad média, nem szabad a civil társadalom szerveződése – állapította meg, és hozzátette: ahhoz, hogy Izraelben életben tartsák a demokráciát, meg kell akadályozni az Orbánhoz hasonló autokraták forgatókönyvének a megvalósítását.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.