2018. november 15., csütörtök

GULYÁS GERGELY NEM ÁRULTA EL, HOGY A MAGYAR KORMÁNY SEGÍTETT-E GRUEVSZKINEK MAGYARORSZÁGRA SZÖKNI

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.11.15.


Érvényes okmányokkal nem rendelkező, a saját országában körözött ember Magyarország területére tud lépni úgy, hogy az nem illegális – legalábbis erre utalt Gulyás Gergely újságírói kérdésre adott válasza a csütörtök délelőtti kormányinfón.

Az egészségügyet és az új nemzeti alaptantervet érintő kormánydöntésekről is beszélt a Miniszterelnökséget vezető vezető miniszter, de a legtöbb újságírói kérdést természetesen a napokban kirobbant, a volt macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit érintő botránnyal kapcsolatban kapta.

Gulyás arról– noha többen is megpróbálták kicsikarni az erre vonatkozó – biztonsági okokra hivatkozva semmit nem volt hajlandó elárulni, hogy mivel, mikor és hogyan került a Macedóniában jogerősen elítélt volt kormányfő.

Gruevszki Magyarországra kerüléséről annyi derült ki, hogy a macedón politikus egy magyar külképviseleten nyújtotta be menedékkérelmét, de hogy melyiken, azt nem árulta el Gulyás Gergely. Mint mondta, ahhoz, hogy Gruevszki elhagyta Macedóniát, „semmi köze nem volt a magyar kormánynak” (és ezt legálisan tette, hiszen a Balkánon személyi igazolvány is elegendő a határátlépéshez),

de azzal kapcsolatban nem osztott meg részleteket, hogy Magyarországra szökésben vállalt-e szerepet ezt cáfoló választ sem adott.

Bár több jelenlévő újságíró is felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy a magyar kormány biztonságos államként tekint Macedóniára, ennek megfelelően pedig a menedékjogi kérelmet vissza kellene utasítania a hatóságnak, Gulyás azonban azzal hárította el a válaszadást, hogy a döntést a menekültügyi hivatalnak kell meghoznia, és nem akarja „prejudikálni” a határozatot.

Emellett annyit árult még el a miniszter, hogy Gruevszkinek „hosszú meghallgatása” volt, amely nem tranzitzónában történt, hanem Budapesten – állítása szerint azért mert a volt macedón kormányfő „saját fenyegetettségére” utaló nyilatkozatot tett, és egyébként is, azok számáram aki mint „korábbi politikai vezető” kér menedékjogot, a biztonsági szempontokra tekintettel „indokolt” a speciális eljárás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.