2018. november 15., csütörtök

ORBÁN KUTYASZORÍTÓBA KERÜLT GRUEVSZKI MIATT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.15.


- A magyar kormányfőnek választania kell a jog és a bűnrészesség között, mert ha menedéket ad macedón politikai cimborájának, még inkább maga ellen hangolja Európát, és csak Putyinnak, illetve a szélsőjobbnak tesz kedvére 

- Merkel megint langyos beszédet tartott Európa jövőjéről, pedig a populista nyomulás miatt oda kellett volna csapnia az asztalra, hogy az emberek lássák, miért fontos az unió

- Verhofstadt úgy látja, hogy Orbán és a többi demagóg megtéveszti a népet, Bannon szerint a populistáké a jövő

Bloomberg

A kommentár úgy véli, hogy a távozó német kancellár mondhatott volna bátor beszédet is az unió jövőjéről, amikor felszólalt az Európai Parlamentben, ehelyett azonban már megint óvatoskodott. Pedig felhívhatott volna határozott cselekvésre, ám ezúttal sem mutatott semmiféle különösebb becsvágyat, víziót, de még csak egyértelmű választ sem adott Macron reformterveire. A sajtó ugyan felkapta, hogy támogatja a közös hadsereg gondolatát, pedig a kifejtettek nem mentek túl azon, amit Kohl már negyedszázada mondott. A toleranciát ugyan az EU lelkének minősítette, de nem nevezte néven az intoleráns rezsimeket, így Magyarországot és Lengyelországot. Az egész olyan volt, mintha megerősítette volna, hogy az uniós politika alapelve a be nem avatkozás, noha a brüsszeli tisztségviselők egyáltalán nem fogják vissza magukat, ha el kell ítélni ezt vagy azt a kormányt.

Ha a beszédnek volt bármiféle mondandója, akkor az: ne árts! Merkel ugyanis tudja, milyen törékenyek lehetnek a tagállamok közti megállapodások, és hogy mennyire lazák a kötelékek az unión belül. Ám a beszéd messze volt bármiféle érdemi nyilatkozattól és nem segíti a középpártokat a jövő évi EP-választáson. Ha azok meg akarják nyerni a polgárokat, akkor jobban meg kell magyarázniuk, milyen előnyökkel is jár az integráció. A kancellár több tettvágyat is elárulhatott volna, hiszen maradni akar 2021-ig, ami kiábrándító, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy sokkal többet még ő sem tud csinálni a széttöredezett európai politikában.

Washington Post/AP

A macedón igazságügyi tárca szóvivője azt közölte, hogy előkészítik az anyagot, mert kérik a volt kormányfő kiadatását Magyarországtól. Ez azonban eltart egy ideig, mert a papírokat le kell fordítani magyarra. A két országnak nincs kétoldalú kiadatási egyezménye, de mindkettő az Európa Tanács tagja, így lehet hivatkozni az ott elfogadott nemzetközi megállapodásra, amely minden tagállam számára kötelező. Közben Szkopjéban Zaev miniszterelnök a máltai kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy országa uniós csatlakozási törekvéseit hátráltatja az eset, ha az EU-tag Magyarország menedéket ad egy bűnözőnek.

FT

Már megint reflektorfénybe került a magyar menedékpolitika, ám a Gruevszki-ügy próbatétel lesz Orbán Viktor számára. Most majd kiderül, hogy a harcias vezető mennyire képes egyensúlyozni az európai politika fő árama és a Brüsszellel szemben tanúsított ellenállás között. Az EU már sok energiát áldozott arra, hogy Macedóniát felkészítse a belépésre. Idetartozik, hogy segített létrehozni azt a különleges ügyészséget, amely elérte, hogy korrupció miatt két évre ítéljék a volt miniszterelnököt. Éspedig már az első ügyben az ellene folyamatban lévő öt közül. Egy európai tisztségviselő úgy nyilatkozott: hogy Gruevszki Budapesten Orbán védelmét élvezi, az arculcsapás mindenkinek, aki a macedón belső átalakulást és az igazságot pártolja. Az ország külügyminisztere azt mondta a lapnak, nem lehet megemészteni, hogy a volt kormányfő menedéket kaphat a jogállam elől.

Az újság emlékeztet arra, hogy Fidesz-közeli emberkék újabban felvásároltak több olyan macedón sajtóorgánumot is, amely Gruevszki pártjának érdekeltségébe tartozott. Azt azonban továbbra sem lehet tudni, a politikus miként jutott el a magyar fővárosba. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól arra emlékeztet, hogy normál körülmények között aligha kaphatna menedéket olyasvalaki, aki köztörvényes bűncselekményt követett el. Krekó Péter ehhez azt tette hozzá, hogy diplomáciai szinten igencsak nehéz lesz megmagyarázni, ha Magyarország befogadja a politikust. Egy ilyen döntés csakis Oroszországnak tetszene. Az egyik macedón civil szervezet vezetője azon tűnődik, vajon az EU végignézi az egészet és úgy tesz, mintha itt kizárólag egy magyar ügyről volna szó? 
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.