2018. november 15., csütörtök

MAGYARORSZÁGRÓL SZERTEGURULNAK AZ UNIÓS TÁMOGATÁSOK DELEWARE-TŐL TALLINIG

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ - VITÉZ F. IBOLYA
2018.11.14.



Luxusautóbérlés, Tesco-bevásárlás kevés másfél milliárd forint uniós támogatáselőleg eltüntetéséhez, az eurók egész céghálón keresztül szöktek el például abban az EU-s mintadarabnak szánt projektben, amelyet cseppfolyósgáz-üzem és kúthálózat fejlesztésére nyert egy magyarországi konzorcium. Lengyel cég gyártott berendezést, szingapúri adta el, törökországi szállított, a szingapúri kereskedőnek egy észt társaság váltójával fizettek (csak előbb még megpördült egy máltai cégnél, egy bizalmi vagyonkezelőnél, apport, tőkeemelés is lett belőle)… Bonyolult manőversorozattal kövezték ki a brüsszeli pénzek útját, aminek a végén, Magyarországon aztán nem épült meg semmi. A nyomozást elrendelték a költségvetési csalás gyanús ügyben.

A gázos sztoriban volt egy olcsó gyártó, gründoltak – álruhában ugyan, de alighanem az uniós támogatást elnyerő magyar kuncsaftok – egy szingapúri céget. Ez tízszeresére felsrófolta az árat, neki nem létező know-how vásárlására kibocsátott máltai váltóval fizettek, még közbeiktattak egy török céget, aztán az uniós pénzt elnyerő magyar konzorcium/cég fizette volna meg a brüsszeli eurókból a 10-szeres árat. Más kérdés, hogy az egyéb kiadások mellett már nem futotta erre.

Annál jobb, minél több céget vonnak be a támogatások átfolyatásába, sokkal körülményesebb így az ellenőrzés – emelt ki a sűrű céghálószövés indokai közül egyet uniós pénzügyekben járatos forrásunk. Még praktikusabb, ha unión kívüli cég is bekerül a láncba, akkor aztán a jogsegélyszolgálatoknál elhúzódik vagy teljesen el is akad az információ. Az offshore-nál pedig megáll a tudomány, nem szokták megtalálni a végső tulajdonost.


Offshore-ok végtelen hálózata

Nem állíthatjuk, hogy ezért, de tény, hogy hemzsegtek az amerikai offshore paradicsomként számontartott Delaware-ban bejegyzett cégek Orbán Viktor fogorvosáig érő ügyben, amelyben az OLAF súlyos szabálytalanságokat talált. A fogorvosi berendezésekre az uniós támogatást az egyik hazai fellegvárban, Mosonmagyaróváron bejegyzett cégek nyerték el, de az eszközök kacskaringós utat jártak be. Az egyik séma szerint a kanadai Dental Wings Inc. gyártotta le az eszközöket, a delaware-i székhelyű Consulting Expert Inc. megvette és eladta az Island-csoport egyes tagjainak, ezek pedig jóval magasabb áron továbbadták az uniós támogatásra jogosult magyarországi kedvezményezetteknek. A „lánckereskedés” eredménye az lett, hogy az uniós támogatás címzettjei az átlagos gyártási ár 3-4-szereséért vették meg a gépeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.