2018. december 5., szerda

TELE VAN CSÚSZTATÁSSAL A NÉZŐPONT INTÉZET ELEMZÉSE A BALLIBERÁLIS MÉDIATÚLSÚLYRÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó / BÁTORFY ATTILA
2018.12.05.


..nézzük, mit-mivel hasonlít össze a Nézőpont. Az elején kapunk egy mintát a vizsgált médiumokból, eszerint a Nézőpont A KESMA esetében minden közéleti médiafelületet vizsgált, és ehhez hozzásorolták a vállaltan kormánybarát Demokrata, pestisrácok.hu és Magyar Hírlap újságokat továbbá a TV2 és a Super TV2 legnézettebb hírműsorait. A kormánykritikus médiumok között az RTL Klub és az RTL II, valamint az ATV híradóit, a Klubrádiót, számos hetilapot (168 óra, HVG, Magyar Narancs, stb.), a Népszavát, valamint nagyon sok magas olvasottságú online híroldalt (hvg.hu, index.hu, 444.hu, atv.hu, 24.hu, napi.hu, stb.) vették figyelembe. Első kérdésként mindjárt ott van, hogy a nyíltan kormánypárti közmédia hírműsorai, felületei miért nem kerültek bele a vizsgálatba? Nem tudjuk, hogy a KESMA és a hozzácsapott kormánybarát médiumok esetében egészen pontosan mely elemeket vizsgálták, illetve ahogy az ATV/ATV.hu esetében tették, úgy belevették-e a Magyar Idők vagy a Magyar Hírlap online felületeit?

De nézzük médiatípusokra bontva!

A televízióknál kormánypártinak vették az EchoTV-t, a HírTV-t, a TV2 valamint a Super TV2 műsorait, és bár nem derül ki, de feltételezzük, hogy kormánykritikusként az RTL Klub, RTL II valamint az ATV hírműsorait azonosították. Így hozzák ki, hogy a telezíviós piacon a hírműsorok tekintetében 54 százalékos a balliberális médiatúlsúly. A konkrét adatokat nem osztották meg. Viszont nem vették számításba az elviselhetetlenül kormánypárti közmédia, tehát az M1, M2 és a Duna hírműsorainak nézettségét.

A rádiók esetében kormánypártinak a KarcFM-et és a Gongot vették, ezekkel szemben antagonistaként a Klubrádiót nevezték meg, így kijött, hogy a Klubrádió 53 százalékkal veri a kormánypárti rádiókat. A Nézőpont nagyvonalúan nem említi az Andy Vajna tulajdonában lévő Rádió1 hálózatot, amelynek van hírszolgáltatási kötelezettsége és ahogy a legtöbben, ők is az MTI híranyagait olvassák fel. Továbbá szintén nem számolják bele a kormánypártiba a közszolgálati Kossuth rádiót és Petőfi Rádiót sem.

A nyomtatott sajtó esetében azt választotta a Médianéző, hogy egy kalap alá vette a napilapokat, hetilapokat és az ingyenesen elérhető Lokált, továbbá a kormánypárti lapok 991207-es összesített példányszáma (nyomtatott példány? Terjesztett? Aktívan vásárolt?) arra enged következtetni, hogy a megyei napilapokat is ide vették. Ebben az egy halmazban 72 százalékos a kormánypárti fölény a Nézőpont számítása szerint. Ha azonban az ingyenesen terjesztett napilapokat nézzük, akkor 100 százalékos, a vidéki napilapszegmensben szintén 100 százalékos lenne a kormánypárti fölény, miközben a hetilapoknál inkább kormánykritikus lenne. Ez azért is fontos különbségtétel, mert a vidéki Magyarország médiafogyasztási szokásai merőben eltérnek akár a városi, akár a fővárosi médiafogyasztási szokásoktól, így érdemes lett volna ezeket különválasztani.

A hírportálok esetében – ahogy ez amúgy sem lett volna meglepetés – valóban kormánykritikus túlsúly van. Itt konkrétan 71 százalékos lett a kormánykritikus médiafölény a Nézőpont szerint, ez a mi számításaink szerint már tavaly is kevesebb volt (63 százalék), de ettől még itt valóban többségben vannak a kormánykritikus médiumok.

Ezt az adathalmazt szépen összeadva végül a Médianéző arra a következtetésre jut, hogy a KESMA vs. kormánykritikus médiumok elérése 33 és 67 százalékos, az egyéb kormánypárti médiumokkal kiegészült KESMA elérése pedig 41 százalékra nő, szemben a kormánykritikusok 59 százalékával. Majd mellékelték hozzá ezt az adatvizualizációs szempontból is pazar diagrampárt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.