2020. szeptember 11., péntek

AKÁRHOGYAN IS NÉZZÜK, MAGYARORSZÁG AZ EGYIK LEGKORRUPTABB

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.09.11.


„Romániában és Bulgáriában vannak olyan folyamatok, amelyek akár egyfajta tisztulással is magyarázhatók, ugyanakkor nálunk azzal takaródznak, hogy néhány embert – így Mengyi Rolandot, Boldog Istvánt vagy Simonka Györgyöt – beáldoznak, de igazán nagy ügyekhez és kényes szereplőkhöz – Tiborcz Istvánhoz vagy Mészáros Lőrinchez – nem nyúlnak” – mondta a Hírklikknek Nagy Gabriella, a Transparency International uniós ügyekre szakosodott szakértője, akit a napokban kijött OLAF-jelentés kapcsán kerestünk meg. Az EU csalás elleni hivatala az elmúlt négy évet vizsgálva, a strukturális alapok és az agrárpénzek kifizetéseinek 3,93 százalékát találta nálunk problémásnak – ez több, mint tízszerese az uniós átlagnak. Emellett az uniós források visszafizetésére javasolt projektek száma alapján összeállított listát is Magyarország vezeti. A Fidesz máris visszafelé mutogat, de hol lehet vajon az igazság?


Az OLAF napokban közzétett éves jelentéséből a többi között megtudhatjuk, hogy a hivatal tavaly 181 vizsgálatot zárt le és 254 ajánlást intézett az érintett nemzeti és uniós hatóságokhoz. Emellett 485 millió euró uniós költségvetési forrás visszafizettetésére tett ajánlást és 223 új vizsgálatot indított. Tipikusnak mondja a többi között a magyar fülekben is ismerősen csengő fogalmakat: az összejátszást és manipulációt a közbeszerzés terén, valamint a környezetkárosító csalásokat.

Ami konkrétan a magyar ügyeket érinti, mint a Euronews a jelentésből készített összesítésében közzétette: 2015-2019 között a Magyarországon felhasznált felzárkóztatási és agrártámogatások 3,93 százalékát tette ki az OLAF által 43 vizsgált eset alapján javasolt pénzügyi büntetés. Ez több, mint tízszerese a 0,34 százalékos uniós átlagnak és toronymagasan a legmagasabb aránynak számít az összes tagállam között. Az amúgy sokszor a legkorruptabbnak nevezett Romániában és Bulgáriában is csak 0,35, illetve 0,33 százalékos volt ez az arány. Magyarország egyébként már a megelőző két évben is listavezető volt, hasonló aránnyal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.