2020. szeptember 11., péntek

SZEPTEMBER 11-E: A NAP, AMIKOR KIDERÜLT, VÉDTELENEK VAGYUNK A TERROR ELLEN - TIZENKILENC ÉVE OMLOTTAK LE A WORLD TRADE CENTER TORNYAI

NÉPSZAVA
Szerző: ÁRPÁSI BENCE
2020.09.11.



„Egyelőre nem tudjuk, mi történt, de az biztos, hogy valami nagyon szörnyű, pusztító”.


Ezekkel a szavakkal köszönt be a CNN riportere, amikor a csatorna megszakította a műsort, majd élő adásban mutatta a füstben és lángokban álló World Trade Center egyik tornyát. Hamarosan az egész világ rájött, hogy egy döbbenetes tömeggyilkosság bontakozik ki mindenki szeme láttára. A történelem legpusztítóbb és legnagyobb hatású terrortámadásában közel háromezren hunytak el.

A válasz sem váratott magára sokat: 2001. október 7-én Amerika támadást indított Afganisztánban az Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen. Végül 2011. május 2-án egy amerikai kommandó végzett a terroristavezérrel. A történtek alapjaiban változtatták meg a biztonságérzetünket és ma már mindennaposak azok az intézkedések, amelyeket a terrortámadást követően vezettek be. Ezeknek köszönhetően lényegében – ugyan nem teljesen – de kizárható egy hasonló támadás.

„Szeptember 11-én kiderült, védtelenek vagyunk, hogy ha valaki nagyon elszánja magát, sok pénze van és ott tud támadni, ahol nem számítunk rá”

– utóbbit már Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő mondta a Népszavának. Szerinte a történtek után elkezdtünk védekezni a hasonló támadások ellen és ezek óhatatlanul is összeütköznek néha a szabadságjogokkal vagy éppen a demokratikus alapjogokkal. Emiatt sokszor választani kell a kettő között. Szerinte a terrorizmus elleni védekezés is alapjaiban változott meg. Kiemelte a titkosszolgálatok szerepét. A szervek radikális átalakulásokon mentek keresztül az évek alatt és ma már olyan mélységű adatokat cserélnek egymással, amelyek 15-20 évvel ezelőtt elképzelhetetlenek lettek volna. 

„Szeptember 11-e után megértettük, hogy a terrorizmus egy komoly fenyegetés és nem fog eltűnni egyik évről a másikra” – vonta le az események konzekvenciáját Gyarmati István...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.