2023. június 14., szerda

MIT BÍR MÉG KI A BALATON?

SZABAD EURÓPA
Szerző: BENYÓ RITA
2023.06.14.



Földön, vízen és levegőben is megközelítettük a Balatont. Az északi és a déli parton több olyan beruházást vagy tervezetet is megnéztünk, amely az elmúlt időszakban nagy visszhangot keltett. Jártunk Lovason, Csopakon, Aszófőn és Örvényesen, a déli parton pedig Földváron.


Ez csak pár település azok közül, ahol most is zajlik beruházás, de mindegyik példázza, hogy nincs egységes koncepció a Balaton fejlesztésére. Ennek híján mindenki csak a maga területével és érdekeivel foglalkozik. Mindegyik beruházásban közös, hogy végső soron a Balaton tűrőképességét teszi próbára.

Földváron már felépült a 175 hajóra tervezett, 380 méterre benyúló e-kikötő. Viszonyításképp: a Lánchíd épp 380 méter hosszú. Persze addig, amíg itt valóban hajók állhatnak, még sok mindennek kell történnie, ha egyáltalán történhet. A Mosolygós Balatonföldvárért Egyesület ugyanis már másodszor támadta meg a beruházást a bíróságon, amely minden alkalommal ki is mondta, hogy nem lehet kikötőt létesíteni Balatonföldvár Nyugati strandján.

„A helyi építési szabályzat rögzíti, hogy ez strand, és hogy ide semmilyen más funkciót nem lehet építeni.”

– mondja Kárpáti Péter, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület tagja.
„Ráadásul – teszi hozzá – az elmúlt években közel negyedmilliárd forintot költöttek el a strand fejlesztésére, ami így kidobott pénz, mivel a kikötő megépülésével a strand nem lesz strandként használható.”

A Covid-járvány alatt a polgármesterek egy személyben dönthettek, nem volt szükség testületi jóváhagyásra. Ezt a területet is a polgármester adta át a beruházónak teljesen ingyen, azzal az indoklással, hogy majd munkahelyeket teremt a kikötő. Ezenfelül a magyar állam még egymilliárd forint beruházási támogatással is megdobta a céget.

A civilek szerint bírósági döntés ide vagy oda, mivel a mólószár már megépült, az építkezés nem igazán visszafordítható.

Holovits Huba polgármester szerint nem is kell visszafordítani, mivel az önkormányzat értelmezése szerint a törvényszék egyrészt jogtechnikai, másrészt eljárásjogi hiányosságokat talált, ami nem érinti magát az építkezést, az változatlanul folyhat, amíg a katasztrófavédelmi hatóság esetleg vissza nem vonja a vízjogi létesítési engedélyt. Másrészt időközben módosították a helyi építési szabályzatot, igaz, csak júliustól lesz hatályos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.