2017. január 27., péntek

ÚJ HATALMI SZERKEZET VAN KIALAKULÓBAN - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.27.



A német alkancellár is csatlakozott azokhoz, akik szerint a populisták széthullással fenyegetik az uniót - írja a Financial Times. A Spiegel cikke szerint Európát talán a háború óta nem érte akkora kihívás, mint az új amerikai elnök protekcionizmusa, de szakértők szerint ez egyben esélyt is kínál, hogy a földrész megerősítse egységét. A Die Presse azt írja, Soros Györgyöt, az emberbarátot és befektetőt korábban nagyra becsülték a demokrácia támogatásáért, napjainkban azonban a populisták számára ő az elsőszámú ellenségkép, Moszkvától a Balkánig.

A Financial Times beszámolója szerint Sigmar Gabriel egészen pontosan arról beszélt a Bundestagban, hogy ha Európa ellenségei megfelelő eredményt érnek el az idén a holland és a francia választásokon, akkor fennáll a veszély, hogy szétesik az EU, a 20. század legnagyobb civilizációs programja. Mivel Németország egyik legmagasabb rangú politikusa fejtette ki véleményét, ez tükrözi, milyen szintű az aggály Berlinben a szervezet politikai instabilitása miatt, a populizmus erősödése láttán. Sigmar Gabriel úgy fogalmazott, hogy nyomulnak a tekintélyelvű pártok, ugyanakkor visszaszorulnak a liberálisok és a szociáldemokraták. Veszedelmes szintet ért el az Európa-ellenesség. De üzent az új amerikai elnöknek is, mondván, hogy a világ a protekcionizmus felé halad, ám ennél kockázatosabb irányzat nincs is.

A szociáldemokrata vezető, aki hamarosan átveszi a külügyek irányítását, előzőleg bírálta Merkelt, illetve Schäuble pénzügyminisztert, mert szerinte azok feleslegesen ragaszkodtak az unión belül a megszorításokhoz, így elősegítették a válságot, illetve a német kormány elszigetelődését. Mint mondta, a következmény az lett, hogy megerősödtek az Európa-ellenes populista erők, illetve kárt szenvedett a demokrácia, valamint a beruházások számára kedvező légkör.

Der Spiegel

Európát talán a háború óta nem érte akkora kihívás, mint az új amerikai elnök protekcionizmusa, de szakértők szerint ez egyben esélyt is kínál, hogy a földrész megerősítse egységét. Werner Weidenfeld, aki Helmut Kohl kancellár alatt jó 10 évig felelt a német-amerikai kapcsolatokért, úgy ítéli meg, hogy az Egyesült Államoknak immár nincs kiszámítható világpolitikai stratégiája. Új hatalmi szerkezet van kialakulóban és ebben fontos szerep juthat az EU-nak. A legfontosabb kérdés a védelem, miután Trump idejétmúltnak minősítette a Nato-t, ám ezzel nagy riadalmat keltett a földrész keleti felén, tekintettel a potenciális orosz agresszióra. Ami a kereskedelmet illeti, Európa jó pár területen átveheti az ázsiai piacon a kivonuló Egyesült Államok szerepét, pl. megcélozhatja az ottani, erősödő középosztályt. Ezen felül Európának, illetve azon belül is főleg Németországnak azért is megnyílik a pálya, mivel az USA láthatóan elveszti pozícióit, mint a világ vezető morális hatalma. Kérdéses ugyanakkor, hogy Trump eltűrné-e az unió megerősödését, hiszen a földrész megosztásán dolgozik, továbbá nagyok az ellentétek a tagállamok között. Weidenfeld ennek ellenére úgy gondolja, hogy Európának jók a kilátásai, ő a maga részéről egy tízes skálán 8-9-esre becsüli azokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.