2018. január 17., szerda

KORMÁNYVÁLTÁS, ELLENZÉKVÁLTÁS, KÉTHARMAD: MI VÁR RÁNK 2018-BÍN?

VISZLÁT, KÉTHARMAD! BLOG
Szerző: Viszlát!
2017.12. 19.


A Fidesznek kétharmada lesz 2018-ban, ha nem egyenesen négyötöde. Az ellenzéknek kétharmadot kell szereznie 2018-ban, majd új törvények alapján új választást tartania. A Fidesznek nem is kell a kétharmad, mert már minden törvényt meghoztak, ami nekik fontos. Talán jobb is, ha a Fidesznek kétharmada lesz, mert az ellenzék reménytelen, itt az ideje a tisztítótűznek. Ha az ellenzék nem fog össze, káosz lesz. Ha az ellenzék összefog és nyer, káosz lesz. Számos ilyen és ehhez hasonló állítást hallani manapság a legkülönbözőbb megszólalóktól (vagy időnként ugyanazoktól, akiket szemmel láthatóan nem zavar a köztük feszülő ellentmondás). Az év végéhez közeledve érdemes rendet vágni ezek között, és végiggondolni, mégis mi várhat ránk 2018-ban.

Az alábbiakban négy forgatókönyvet veszünk szemügyre. Rögtön hozzátesszük azonban, hogy ezek nem önmagukban lesznek érdekesek számunkra, hanem elsősorban a Viszlát Kétharmad Mozgalom által javasolt megoldás szempontjából. Szeptember vége, október eleje óta következetesen azt képviseljük, hogy a legrosszabb forgatókönyvből, az újabb fideszes kétharmadból kell kiindulni, illetve abból, mit tehetünk ez ellen a gyakorlatban. Mi a taktikai szavazást javasoljuk: annak belátását, hogy az országgyűlési választáson két szavaztunk van, és ezek közül az egyiket érdemes taktikai belátások alapján felhasználni. A listás szavazatunkat adjuk a számunkra legszimpatikusabb pártra, az egyéni szavazatunkat viszont adjuk arra a helyi jelöltre, akinek legnagyobb esélye van megverni a Fidesz jelöltjét, és így elhódítani az adott választókerületet. Ezzel érdemben tehetünk az újabb kétharmad megakadályozásáért, sőt ha a Fidesz túl sok egyéni mandátumot veszít, akár az is előfordulhat, hogy 50 százalék alá szorul, és képtelen lesz egyedül kormányt alakítani.

Abból indulunk ki, hogy a jelenlegi erőviszonyok mellett ebben a választási rendszerben egyik párt vagy pártszövetség sem lesz képes „klasszikus” módon megverni a Fideszt. Nézzük hát az ennek híján elképzelhető négy forgatókönyvet, csökkenő valószínűségi sorrendben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.