2018. november 28., szerda

A SIKERES KÜLFÖLDI PÁLYÁZÁS HÁROM TITKA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.28.


Az Európai Unión belül (és azon kívül is) az egyik legnagyszerűbb dolog szerintem az, hogy az ember szabadon tapasztalhatja meg a külföldi életet. Különösen igaz ez akkor, amikor még fiatalon könnyebben elindulunk, pláne, hogy egyetemistaként ezt rengeteg különféle program és ösztöndíj segíti. Ugyanakkor megtalálni a számunkra megfelelő pályázatot, majd azt sikeresen elnyerni nem mindig egyszerű. Ebben segít egy most megjelent ingyenes könyv.


Vágó Péter Erasmus & Co - Bevezetés a hallgatói és oktatói mobilitás világába címmel írt könyvet (ingyenesen elérhető itt) és mivel maga is meglehetősen sok időt töltött így külföldön (egy-egy félévet Varsóban és Eisenstadtban, összesen több hónapot Stuttgart, Frankfurt/Oder és Słubice környékén), ráadásul két nemzetközi doktorandusz és fiatal kutatói projekt (Ruhr-Universität Bochum Europadialog, Copernicus Graduate School) résztvevője, tudja, miről beszél (pontosabban ír).

A kedd délután bemutatott könyvből én egy fejezetet választottam ki, ami szerintem sokakat érdekelhet, méghozzá azt, ami a sikeres pályázás három alapvető feltételéről szól (a könyvben a 186. oldaltól található meg). Ezt foglalnám össze röviden.

Vágó Péter szerint ahhoz, hogy valaki sikeresen pályázzon külföldi ösztöndíjra, három dolog kell: értékelhető szakmai teljesítmény, használható szintű nyelvtudás és a pályázati lehetőségek ismerete.

Ez persze nem a melegvíz feltalálása, amitől igazán érdekes lesz, azok a szerző saját tapasztalatai. Vegyük sorra!

A szakmai teljesítmény

Nyilván bizonyos eredmények (legyenek ezek tanulmányiak vagy oktatók esetében idegen nyelvű publikációk, releváns kutatási projektek) híján jóval kisebb esélyekkel vághatunk neki a pályázásnak.

Persze érdemes tájékozódni arról, hogy az adott lehetőség esetében mi az, amit kiemelten figyelembe vesznek, emellett pedig érdemes jelentkezni a szakterület országos szakmai szervezetébe.

Ezek rendszeresen küldenek különböző rendezvényekre, konferenciákra szóló meghívókat, hírleveleket és nem utolsósorban a személyes kapcsolatok építésére is tökéletesek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.