2018. november 28., szerda

ENNYIT ÉR EGY ESZKÖZKEZELŐS LAKÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.28.


A Nemzeti Eszközkezelő (NET) által megvásárolt lakásokban lakók mintegy 520 millió forint bérleti díjjal tartoznak – tudta meg az Azénpénzem.hu. Több mint minden tízedik ügyfél kerülhet utcára. A NET szerint 32 ezren vehetik vissza otthonukat kedvezményesen. Az még mindig kérdéses, hogy milyen áron.

Holnapig nyújthatnak be módosító javaslatokat a parlament előtt levő, a NET-et tulajdonképpen megszüntető törvényjavaslathoz (az Országgyűlés honlapja szerint eddig még ilyen nem érkezett). A bajba jutott hitelesek megsegítésére létrehozott eszközkezelős programba mindenesetre már egyetlen új rászorult sem léphet be. Az erről szóló kormányrendeletet már viharos gyorsasággal meghozták, de a többi – a törvényjavaslatból hiányzó – előírásra még várni kell.

A legfontosabb nem ismert feltétel alighanem az, hogy milyen áron vásárolhatják meg majd lakásukat az eszközkezelős programba már belépettek. Az Azénpénzem.hu érdeklődésére az Eszközkezelőnél hangsúlyozták: a benyújtott törvényjavaslat az eddigieknél sokkal kedvezőbb visszavásárlási feltételeket teremtene, és a közel 36 ezer ügyfélből mintegy 32 ezret érintene.

Ez azt is jelenti, hogy több mint minden tízedik ügyfél maradhat majd hoppon. A törvényben ugyanis több helyen nyomatékosítják: a fizetési kötelezettségeinek eleget tevő bérlőkre vonatkoznak a kedvező szabályok. A NET Zrt. 2018. október 31-ig mintegy 13,92 milliárd forint bérleti díjat számlázott ki, amiből az ügyfelek 13,4 milliárd forintot fizettek be. Több mint félmilliárd (pontosan 520 millió forint) tehát hiányzik.

A portálunkhoz érkezett jelzések alapján akadnak, akik most kétségbeesetten igyekeznek rendezni tartozásukat, de még az eszközkezelősök közül is többen dolgoznak külföldön. Hozzájuk pedig esetleg el sem érnek a mostani hírek. Az elérhetetlen bérlők – legyenek akár rendben fizetők is – mindenképpen rosszul járnak majd. Az egész procedúra lezárása után az anyagi nehézségekkel küzdők közül sokan találhatják az utcán magukat. (Ennek tükrében cinikusnak tűnhet, hogy a beterjesztett törvényjavaslat címe a „Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról”.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.