2018. november 19., hétfő

FIDESZHEZ KÖTHETŐ ÜZLETEMBEREKRŐL DERÜLHETNEK KI ÚJABB RÉSZLETEK A 4-ES METRÓ ÜGYBEN

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.11.19.


Kimerítő elemzést tett közzé blogján Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője arról, hogy a kormánymédia által felkapott, Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök érdekeltségébe tartozó AssistConsult mellett egy másik érdekeltség is komoly károkat okozott, és kenőpénzeket fogadott el az Alstomtól, a 4-es metró-projektre, amely így lényegesen drágább lett.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal 4-es metró-ügyről szóló jelentése milliárd forintos károkat állapít meg, az AssistConsulton kívül azonban a többi, érintett tanácsadócég nevét nem közölte.

Jávor és munkatársai most különböző tényfeltáró cikkek, illetve egy ausztriai ügyészségi vizsgálat adatai alapján azonosították a másik három, fő szereplőt, amelyek az Alstommal a metrókocsik beszerzéséről kötött 2007 februári szerződést követően komoly összegekre tehettek szert a cégtől.

Az AssistConsult Kft.-n kívül így azonosítható a szerződésben részt vevő Eurocontact GmbH nevű osztrák, a Hansen Consulting Aps nevű dán és a Honfran Kft. nevű magyar cégek szerepe is.

Az Eurocontact tulajdonosai, Alexander Zach, Aczél Zoltán és Terner Géza ellen Ausztriában azért folyik nyomozás, mert a gyanú alapján pénzmosásban, vesztegetésben és hűtlen kezelésben való segédkezésben vettek részt. Az osztrák ügyészségi irat szerint:

2005 eleje óta Ausztriában és Magyarországon magyar hivatalos személyeknek, az ő javukra vagy politikai pártok javára anyagi előnyt nyújtottak, hogy a nemzetközi üzleti forgalomban 2006-ban megkapják az Alstom vállalatok számára a Budapesti Közlekedési Vállalatnak (BKV) a 2-es és 4-es metróvonalra vonatkozó, metrószerelvények szállításával kapcsolatos szerződést, illetve, elfogult okokból előnyben részesítsék őket, vagy egyáltalán előnyt szerezzenek a nemzetközi versenyben.”

A francia és brit Alstom cégek az Eurcontactnak az irat szerint összesen 2,29 millió eurót fizettek ki annak érdekében, hogy illegális befolyással megszerezzék a budapesti metrószerződést a számukra. A pénzt, Zach 2005-ös, hivatalos kiszállása után főleg Aczél Zoltán és Terner Géza kezelték. Ausztriában és Nagy-Britanniában is indult per, az előbbinél azonban a gyanúsítottak körében nem találtak tényleges gazdagodást, így a vádat elejtették. Mindkét per azzal vádolta meg az érintett cégeket hogy a tényleges tevékenység híján történt pénzátutalással az Alstom dolgozói komolyan megkárosították volna a céget.
Az átutalt összegek azonban Jávor szerint minden bizonnyal azért nem jelentek meg Aczél vagy Terner számláján mert végül magyar politikai döntéshozók zsebében landolhattak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.