2018. november 19., hétfő

ORBÁN VIKTOR DIKTATÓRIKUS MÓDSZEREIT MUTATTA BE EGY AMERIKAI MŰSOR


COMMENT:COM
Szerző: FEGA
2018.11.19.


Magyar idő szerint hétfő hajnalban ment le az amerikai HBO-n a Last Week Tonight with John Oliver idei utolsó adása, ami a világszerte egyre népszerűbb tekintélyelvű vezetőkkel foglalkozott. Az epizód fő szegmense végül természetesen Donald Trumpra futott ki, de a példák között ott volt Putyin és Erdogan mellett Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is. 

Ez nem annyira meglepő, a Last Week Tonightban többször előkerült már a magyarországi helyzet, legutóbb éppen áprilisban, a választások előtt. Akkor John Oliver röviden bemutatta Orbánt és rendszerét, megjegyezte a miniszterelnökről, hogy olyan, mint egy ZS-filmes gazember, majd jót nevetett a köztévében kotkodácsoló KKP-s politikuson.

A mostani adás 18 perces szegmenségben Oliver 3 közös vonáson keresztül mutatja be a tekintélyelvű politikusokat és keresi a választ a népszerűségükre. Először arról beszél, hogy ezeknek a vezetőknek folyamatosan bizonyítani kell az erejüket, itt Orbánra nem nagyon jutnak külön másodpercek, mert az árvízi helyzet élén gumicsizmában parádézó Orbán közel sem olyan menő, mint a karácsonyi üzenetben drogdealereket fenyegető Rodrigo Duterte.

Másodszor következik az ellenfelek démonizálása, itt viszont a magyar miniszterelnök és csapata olyan profi munkát végzett, hogy Oliver őt említi először, mint aki ellenséget csinált a menekültekből. Itt abba már nem is mentek bele, hogy mit kap a Jobbik, a Momentum, vagy éppen a civilek, ha ők kerülnek a célkeresztbe.

Ezt követően tér rá arra, hogy a tekintélyelvű vezetők lebontják a meglévő rendszereket, amik esetleg gátját szabnák a tevékenységüknek. Itt megemlíti a megváltozott magyarországi alkotmányt, de részletesebben a lengyel bíróságok helyzetéről beszél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.