2018. november 15., csütörtök

HOGYAN TARTÓSÍTJUK ÖNBIZALOMHIÁNYUNKAT?

LELKIZÓNA
Szerző: kreatív pszichológia
2018.11.15.


Kézenfekvőnek tűnik, hogy a sikerélmények növelik önbizalmunkat az élet egy-egy területén. Ennek ellenére gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik sikeresek, tehetségesek, mégis csekély az önbizalmuk. Mi lehet az oka annak, hogy ez a kézenfekvő és racionális képlet, miszerint a siker, a jó teljesítmény növeli az önbizalmat mégsem működik mindenkinél? A szociálpszichológia segíthet megtalálni a választ!


Attribúció elmélet

Az attribúciós elmélet az átlagember azon kísérleteivel foglalkozik, amelyek során az megpróbálja megérteni a mindennapi események okait és következményeit. Amikor mások viselkedését, döntését próbáljuk megérteni, akkor vizsgáljuk a kiváltó okokat. Vajon külső, vagy belső motiváció hajtotta? Véletlen szerencséje volt, vagy rendelkezik azokkal a képességekkel és tudással, ami szükséges volt?

Talán meglepő, de saját magunkkal kapcsolatban is hasonlóan gondolkodunk, még ha nem is fogalmazzuk meg ennyire konkrétan gondolatainkat! Miért teszünk meg valamit? Magunk miatt, vagy mások elvárásainak akarunk megfelelni? Miért sikerült, vagy éppen bukott el egy próbálkozásunk? Mert kitartóak és ügyesek voltunk, vagy csak mázlink volt? Az ok tehát, amit a cselekvések mögött keresünk – leegyszerűsítve – két dimenzióban értelmezhető:
- külső, vagy belső ok
- személyiségen alapuló (diszpozíciós), vagy a külső, szituációs ok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.