2019. január 22., kedd

MUTATJUK, HOVA FOLYNAK A TAO-PÉNZEK

MFOR
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2019.01.22.


A kért TAO-támogatások mértékének szinte csak a leginkább kedvezményezett egyesületek fantáziája és az érdekérvényesítő képessége szabhat határt, mivel a pénzek elosztása egyáltalán nem nevezhető egyenletesnek. Összesítettük, hogy kik a legügyesebbek és kik kapták a legtöbb pénzt 2011 óta.


A TAO-támogatási rendszer indulása óta szinte korlát nélkül, számolatlanul ömlenek a milliárdok a nemzetstratégiai ágazattá minősített sportba. A legutóbbi ismert adat 522 milliárd forint, melynek nagyobb része a kormányfő által évek óta felemelni vágyott labdarúgásba ment. Apróbb sikerként értékelhető ugyan, hogy 36 év után kijutottunk az Európa-bajnokságra 2016-ban, vagy az, hogy most ősszel a Vidi bejutott az Európa-liga főtáblájára. Ám ehhez vajmi kevés köze van a TAO-pénzeknek, melyek eredetileg az utánpótlásnevelést voltak hivatottak támogatni.

A legfőbb probléma azonban nem is az a TAO-val, hogy sportcsarnokokat és stadionokat húznak fel belőle, mégcsak nem is az, hogy 3,8 milliárd forintra tehető az az összeg, melyet szabálytalanul használtak fel a sportegyesületek. A legnagyobb gond az, hogy a TAO teljesen beépült a sportszervezetek költségvetésébe, sőt a sportegyesületek csak még inkább elkényelmesedhetnek a jövőben annak köszönhetően, hogy az idei évtől stadionok működtetésére is lehet támogatást gyűjteni. Ezzel pedig a kormány lényegében megszabadította a piaci kockázatoktól az egyesületeket, klubokat. Probléma az is és egyben a hosszú távú jövőt fenyegeti, hogy a TAO szisztematikusan leépíti a szponzorpiacot. A TAO-ért cserébe ugyanis az adományozó vállalkozás semmit sem kérhet a szabályok szerint - igaz, a gyakorlatban szárnyra keltek piaci pletykák a TAO-ért cserébe megkapott beruházásokról és visszaosztott pénzekről is. Ha pedig hivatalosan egy vállalkozás adott a támogatást - igaz, reklám nélkül -, semmi nem ösztönzi arra, hogy a támogatott klub mellé szponzorként is beálljon.

A rendszerben azonban nem egyformán osztogatják a pénzeket, noha van benchmark, vannak sportszakmai szempontok, de a nyertesek között is mindig vannak nagy nyertesek, ahova súlyos milliárdok folytak. Zömében a pénz csak a tárgyi infrastruktúra javítását szolgálta és ehhez képest kisebb arányban finanszírozták belőle az utánpótlás-nevelést. Sportáganként összesítettük a különböző évadok számait és most megmutatjuk a legnagyobb nyerteseket:..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.