2019. december 21., szombat

A MAGYAR NARANCS 2019/51. SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MaNcs
2019.12.18.


Interjú
„Életre-halálra ment”
Vitray Tamás

Aki csak keveset látott 60 évnyi pályafutásából, az is pontosan tudja, hogy ikonikus alakja a magyar televíziózásnak. Az elvarratlan szálakról, a kéretlenül megkapott zsidó sorsról, az Orbánnal soha el nem készült beszélgetéssorozatról és az Arany Pöcs Klubról is mesél.

VÉLEMÉNY

Tamás Gáspár Miklós
Az új aszkézis

Nagy Ádám
Régen leállt a gyár
A magyar ifjúságügy csődje

Rácz Zsófia kinevezés előtt álló ifjúsági helyettes államtitkárról már sokan és okkal leszedték a keresztvizet. Általános felháborodást keltett, hogy a parlament rövid úton módosította a kormányzati igazgatásról szóló törvényt a kedvéért, s így egyetemi diploma nélkül is magas kormányzati hivatalt nyerhetett el.

László Géza: Visszajátszás
Senki többet

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Jeshua arcképe alá

„Te mondod” – válaszolta görögül a gali­leai, amikor a helytartó feltette neki a kényes kérdést: „Te vagy-é a zsidók királya?” Jeshua mondata talán nem is volt kitérő válasz, mert az ő (arámi) anyanyelvén ez a fordulat egyszerűen azt jelentette: igen.

Sajó László: Öt és feles
Kőbányai karácsony

Három király jött napkeletről: Gáspár Hajdúsámsonból, Menyhért Szatmárcsekéről, Boldizsár Abaújvárról.

Mélyi József: Pálya a magasban
Eucharisztikus világbajnokság

„Majdnem elmaradtak az áldozócsütörtöki futballbajnoki meccsek az eucharisztikus kongresszus miatt.” (Magyarország, 1938. május 26.)

A szerk.
Kidőltek

A múlt csütörtöki előrehozott választáson a brit Konzervatív Párt elsöprő többséget szerzett – a Munkáspárt mindössze 203 képviselőjével szemben 365-öt. Vezetője, Boris Johnson egyértelmű, erős felhatalmazást kapott a hard Brexit végrehajtására – mindez rendezett, de gyökeres és radikális szakítást vetít előre az unióval.
A szerk.
Városi szél

„Jövőre ott is uniós választások lesznek és elnökválasztás. A most tapasztalt folyamatok akkor is érvényesülnek majd: Robert Ficóra további megérdemelt pofonok várnak” – írtuk bő egy esztendeje, tavaly novemberben, amikor a szlovákiai önkormányzati választásokon Pozsonyt elvette egy független ellenzéki jelölt, Matúš Vallo építész a kormányon lévő Fico-párttól (Smer).

POLITIKA

Németország gyökeres politikai átalakulása
A jövőt nem sejthetik

Az elmúlt évtizedben gyökeresen átalakult a német politikai szerkezet; a kétpártrendszer – a konzervatívok és a szociáldemokraták fölényének – helyébe alkalmi koalíciókra kényszerülő többpártrendszer lép.

Orosz dezinformáció a nyugati demokráciákban
A Putyilov gyár trolljai

Oroszország „aktív intézkedésekkel” ássa alá a nyugati demokráciák működését. Gyűlnek a bizonyítékok, csak épp az nem látszik jól, hogyan szállhatnak szembe a demokráciák a dezinformációval és az informatikai hadviseléssel.

30 éves az Oltalom Karitatív Egyesület
Szemben a rosszal

A megalakuláskor, 1989-ben célja a szegények segítése volt, de a rendszerváltás után az egyesületnek a szegénységnél súlyosabb problémát kell kezelnie: a teljes nincstelenséget. Az Iványi Gábor metodista lelkész vezette egyesület nehéz éveken van túl, a fővárosi és a VIII.

Halálos tragédia egy szociális otthonban
„Most már vizet kérek!”

Egy békési szociális otthonban figyelmetlenségből fertőtlenítőszert itattak egy gondozottal, aki emiatt meghalt. Az ügy egyértelműnek tűnik, mégis ellentmondásokkal teli. A vádlottak tagadnak.

Lesz-e szuperkórház a Dobogón?
Foggal, körömmel

Öt éve nyűglődnek a dél-budai szuperkórház ötletével; látványterveket már látni, a pénzt költi rá az állam, a kijelölt területen viszont semmi nem történik. Mi több, a főváros most újabb helyszínnel próbálkozik.

Így nyertek 2. – a fővárosi ellenzéki összefogás titkos története
Szlogenből valóság

Öt választási kudarc után az összes ellenzéki párt megértette, hogyan lehet megtörni a Fidesz „centrális erőterét”. A 2018-as országgyűlési választásokon még csak formálódó közös stratégia az idei önkormányzati választáson már sikereket hozott.

KULTÚRA

Koncert
Vörös Niki Quintet: Anita O’Day Night

Koncert
Deep Purple

Lemez
Riccardo Chailly: Richard Strauss

mi a kotta?
Hoz megváltót

Lemez
Rossz időben, rossz helyen
Barbaro: Ilju haramia

Huszonhét évvel ezelőtt a Lágymányosi Művelődési Házban egy vájt fülű Barbaro-rajongó felvette a zenekar két koncertjét. Azokból állt össze ez a vinil LP az etnikus progresszív rock esszenciájaként.

Lemez
Az utolsó utáni tánc
Leonard Cohen: Thanks for the dance

Sok neves zenész hagyott itt minket 2016-ban: David Bowie, Prince, George Michael… Többségük idő előtt távozott, ezért is volt megrázó a halálhírük. Leonard Cohen 82 évesen hunyt el ugyanabban az évben, mégis, az ő halála hasonlóképpen megrendítő volt, hiszen a kanadai énekes-dalszerző-költő a 2010-es évek elejétől ismét alkotóereje teljében lépett színpadra, s készített jobbnál jobb lemezeket.

A popzene legfiatalabb punkja
Billie Eilish

A popzenében 2019 kétségkívül Billie Eilish éve volt, akit a nívós szaklapok a közeljövő legnagyobb sztárjaként emlegetnek. A Spotify-on az ő albumát streamelték az idén a legtöbbet, az új évezredben született zenészek közül ő volt az első, aki megszerezte a Billboard-slágerlista első helyét, és szintén ő lett minden idők legfiatalabb előadója, aki a Grammy négy legfontosabb kategóriájában egyszerre kapott jelölést.
Interjú
„Amikor nincsenek árnyalatok”
Bujdosó János gitáros

Nem vitás, hogy régóta ő az egyik legjobb magyar gitáros, mégis kalapoznia kellett, hogy triójával stúdióba vonulhasson. Nem volt ez másképp korábban sem, amikor a Bujdosó Trió az első lemezét készítette. A második – hét év elteltével – az idén jelent meg.
Interjú
„Sokkal jobban érzem magam a könnyűzenében”
Homoki Gábor hegedűművész

Korosztályának egyik legtehetségesebbje, a Kelemen Kvartett, a Keller és a legújabb Magyar Vonósnégyes alapító tagja, a Concerto Armonico koncertmestere, és még számos kamarazenei formációban játszik. Klasszikus zenészként ismerjük, aki olykor Elvis-számokat énekel, de azt szeretné, ha ez fordítva lenne.

Könyv
Julia Donaldson: Kvirtek és kvartok

Könyv
Julia Donaldson: Kvirtek és kvartok

Képregény
Alias – Jessica Jones 2.

Interjú
„Fityirc irtó kövér”
Dániel András író, illusztrátor

A kuflikról szóló képeskönyv-sorozata bevette a mozikat, de van belőle társasjáték és a szakboltok polcain ott ücsörögnek a plüssfigurák is. Sorra jelennek meg kicsiknek és nagyoknak szóló könyvei. Színre lépésé­ről, szabadságról, az alkalmazott grafikáról és a festészetéről beszélgettünk.

Könyv
A szemünk előtt
Richard Ford: Vadon

A Pulitzer-díjas amerikai szerzőnek az eredetileg 1990-ben megjelent Vadon az első magyarul kiadott regénye.

Könyv
„Kiégett emberek egy kiégett bolygón”
Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata és Malena Ernman: Ég a házunk

Svédországban tavaly jelent meg a Thunberg–Ernman család életrajza, még azelőtt, hogy Greta Thunberg klímaaktivistaként világhíressé vált volna, hiszen már akkor is figyelemre méltóak voltak ők négyen, és nem csupán azért, mert Malena Ernman, az anyuka világhírű operaénekes, férje, Svante Thunberg pedig ismert színész Svédországban.

Interjú
„Nem hibáztatom az olvasót”
Kim Leine író

A Végtelen-fjord prófétái című regényéért 2013-ban megkapta az Északi Tanács Irodalmi Díját. A magyarul most megjelent A szellem­idéző és a tiszteletes pedig e mű előzményregénye, középpontjában Hans Egede, az első grönlandi misszionárius alakjával.
Könyv
Ugyanarról, másképp
Szilágyi István: Katlanváros

Hat személyes hangú, önéletrajzi ihletésű esszét tartalmaz a Kolozsváron élő Szilágyi István kötete.

Interjú
„A börtön meg se kottyant”
Stephen Fry író, komikus, színész, rendező

A brit reneszánsz ember tökéletes megtestesítője, és mint ilyen, természetesen magyar felmenőkkel is büszkélkedhet. Legutóbb jó ismerőseiről, a görög istenekről írt könyvet, a Mítosz nemrég jelent meg Kisantal Tamás fordításában magyarul.

100 éve született Primo Levi
Odüsszeusz pokla

1987 áprilisában az egész világot bejárta a hír: Primo Levi olasz író, aki túlélte az auschwitzi haláltábort, és holokausztélményét világhírű könyvekben dolgozta fel, Torinóban öngyilkos lett. Önként választotta a halált, vagy Auschwitz ölte meg negyven év múltán?

Interjú
„Ez már nem a jajkiáltás”
Babarczy Eszter író

Vajon befogadja-e az irodalmi közeg most, hogy megjelent első, A mérgezett nő című novelláskötete? Publicista múltjáról, pszichológiai coming outjáról, a sebezhetőségről és a Gothár-ügyről is beszélgettünk vele.

poeta.doc
Céltalan ődöngés

Matyi Dezső nem adja fel: újra nyomul az Alexandra-csoport
Családban marad

Bár az Alexandra könyvesbolthálózat 2017-es bedőlését több kis kiadó ma is nyögi, a vállalatcsoport kiadói lába az erősödés jeleit mutatja, és a Matyi család újra belevágott a könyvkereskedésbe is. Az eltűnt milliárdok utáni nyomozás eddig nem hozott konkrét eredményt.

rés a présen
„Elég egy kis jóindulat”
Egri Orsolya, a Tranzit Art Café létrehozója és vezetője

Interjú
„Nem elég egzotikus”
Kovács Dániel művészettörténész, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid építészek, a 2020-as Velencei Biennálé magyar kiállításának alkotói

A közelmúlt építészeti örökségének újragondolásával vitték el a pálmát a Ludwig Múzeum 2020-as Velencei Építészeti Biennálé pályázatának hét másik indulója elől. Az Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása című győztes pályamű mögötti gondolatról faggattuk őket.

Kiállítás
Ki értheti Arakit?
Nobuyoshi Araki – Érzelmes utazás

Amikor olyan művész kiállítását nézzük, aki úgymond messziről jött, ráadásul olyan témákat is érint, melyek idegenül hatnak a helyi nézőre, felmerül, mennyi előzetes tudás kell ahhoz, hogy valóban értői lehessünk a látottaknak.

tévéSmaci
Farkas szellem

Színház
Zöld bor
Kónya Klára: Ráolvasás

Egyre jobban összeszorul a gyomrunk, ahogy halad előre a laza, jó fej magyartanár és a rajongó, kissé magányos és bizonytalan diáklányok története.

Színikritika tollal és fegyverrel
Lőj a kritikusra!

A színikritikusokat sohasem volt szokás szentnek és sérthetetlennek tekinteni – sőt. Elagyabugyált, kardélre hányt és kutyakorbáccsal fenyegetett, vagy épp egymással párbajozó ítészek a magyar színház- és sajtótörténet régmúltjából.

ÉLET + MÓD

rés a présen
„Másoknak is legyen olyan élménye” 
Seybold Anett, a Mosoly Alapítvány koordinátora

Magányhelyzet itthon és a nagyvilágban
Láthatatlan falak

Egyre aggasztóbb statisztikákból rajzolódik ki az elmagányosodó emberiség képe, olyannyira, hogy a magányt már a legnagyobb egészségügyi problémák között emlegetik itthon és szerte a világban. Amerikában már dolgoznak is a magány elleni gyógyszeren.
Interjú
„Na, mi van, házasodunk?”
Daniel Jones rovatvezető, The New York Times

A lap Modern Love című rovatába bárki beküldheti a maga 1500 szavas, szerelemről és más intim viszonyokról szóló, személyes kisesszéjét. A 15 éve jelentkező cikksorozathoz ma már egy podcast és egy tévésorozat is társult.

étel, hordó
Parisi 6

chili&vanília
Karácsony III. – desszert

Interjú
„Ez egy száz éven át tartó történet lesz”
Vattay Gábor fizikus az új kvantumkorszakról

A Google bejelentette, hogy elérték a kvantumfölényt – ez remek hír, de mit is értünk ez alatt? És mi fán terem a kvantum-számítástechnika? Az ELTE komplex rendszerek fizikája tanszék vezetőjével beszélgettünk a kvantumfölény mibenlétéről és a magyar kvantum-számítástechnika lehetőségeiről.

Korunk pestise, a cukorbetegség
Alattomosan kezdődik

Ha az összes felnőtt cukorbeteg egy országba költözne, „Diabetesztán” lenne a harmadik legnépesebb ország a Földön. Míg 1980-ban 100 millió körüli volt a cukorbetegségben szenvedők száma, mára ez már 450 és 500 millió közé emelkedett.

Interjú
„Tízezernyi férfi érkezett”
Komoróczy Géza orientalista a birodalmak sorsáról

A birodalmak évezredekkel ezelőtt kialakult jellegzetességei máig megszabják a nagy térségi integrációk természetét. Egy birodalom még eltűnni sem tud olyan egyszerűen – ezekről is beszélt nekünk Komoróczy Géza professzor.

Gurupédia IV. – László András, Pap Gábor
Hazai tér

Gurunak lenni végül is ugyanolyan foglalkozás, mint kenyeret sütni, utcát seperni, adót szakérteni, újságot írni. Hogyan lesz valaki spirituális vezető? Tényleg felülről nevezik ki? Vagy az elvárások emelik magasba?

BLOG

Film
Szőcs Petra: Déva

Animációs film
Shaun, a bárány és a farmonkívüli

Tévésorozat
Nem tudják, de teszik
Eszmélet

Aki a változatosság kedvéért karácsonyi nyomasztásra vágyik, ne is menjen tovább: itt van egy jó kis cseh sorozat.

Interjú
„Ők voltak a jövő”
John Savage színész

Feltehetően Milosˇ Forman Hairjének Claude-ja miatt, de egész pályája során – a Hortobágy lebukó napjának fényében játszódó a Hosszú vágta főszerepétől A keresztapa III. epizódalakításig – mindig csak szeretni lehetett.

Földközeli akrobatika
Peppa malac; Ben és Holly apró királysága

Az 1980-as években három animációs szakember, Phil Davies, Neville Astley és Mark Baker útjai összetalálkoztak a londoni Middlesex Universityn.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.