2019. december 30., hétfő

SZÉP-KÁRTYA: A MARADÉK PÉNZT IS LENYÚLHATJÁK A BANKOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.30.


2020 januárjától ismét módosították a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kibocsátásának és felhasználásának szabályait. A legjelentősebb változás az lehet, hogy a fel nem használt egyenleget nem csak százalékos, hanem fix díjjal is terhelhetik a bankok, amíg egyáltalán van pénz
.

A kormány 2019-től gyakorlatilag egyeduralkodóvá tette a cafeteria rendszerében a SZÉP-kártyát, számos adómentes juttatási lehetőség is megszűnt. Ezek után nem csoda, ha a munkáltatói pénzek ideömlenek. A KSH által közzétette legutóbbi adatok szerint októberben az egy évvel korábbinál 64 százalékkal több pénzt költöttek a pihenőkártyáról. A számokból azonban – derítette ki korábban az Azénpénzem.hu – kiderül, a belföldi turizmus enélkül bajban lenne.

A SZÉP-kártyát kínáló bankok között is akad különbség. Az OTP a többieknél is nagyobbat nyer. Az idén októberben ugyanis a legnagyobb magyar bank SZÉP-kártyásai 13 milliárd forintot költöttek, ami az előző évinek több mint kétszerese. A feltöltések összege még a költéseknél is markánsabban nőtt: 2019. első 10 hónapjában 156 milliárd forintot utaltak a munkáltatók a pihenőplasztikos számlákra.


Nem meglepő módon a pihenőplasztik diadalmenetét jogszabályi változás is kísérte. Ezt az üzletágat gyakorlatilag ajándékként megkapták a bankok (SZÉP-kártyát az OTP, a K&H és az MKB bocsát ki). Az idei évtől a munkáltatók által feltöltött egyenleg a bankoknál egy speciális pénzforgalmi számlára kerül, a juttatás évét követő második naptári év május 31-ig fel nem használt pénzt pedig a pénzintézetek meglehetősen vaskos, 3 százalékos díjjal (plusz áfával) terhelhetik. (Erről részletesebben itt írtunk.)

Egy évvel ezelőtt szinte közvetlenül szilveszter előtt jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely alaposan megdrágította a SZÉP-kártyák elfogadását. Akkori becslésünk szerint a teljes éves forgalom után több mint 300 millió forint jutalékot fizethettek a panziók és a szállodák a bankoknak, ez nőtt (az akkori, tehát nem az elképesztően megnőtt forgalom alapján) 730 millió forintra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.