2021. július 9., péntek

MIÉRT MARASZTALTA EL AZ EURÓPAI PARLAMENT MAGYARORSZÁGOT – ÉS MIÉRT NEM LESZ VÁRHATÓAN FOGANATJA?

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2021.07.09.


A magyarországi homofóbbá faragott, a szexuális kisebbségeket nagyon súlyosan elnyomó, elvileg a pedofília és a pedofilok elleni küzdelmet szolgáló törvény komoly nemzetközi visszhangot váltott ki, így az Európai Unió különböző hivatalai, politikai csoportosulásait és vezetőit is foglalkoztatta, szerdán pedig az Európai Parlament is megvitatta, mihez kezdjen vele. Ugyanígy szó esett általánosságban a magyar jogállamiság helyzetéről, valamint ezzel összefüggésben a 2021-27-es költségvetésből, valamint a helyreállítási alapból Magyarországnak járó pénzek kifizetésének felfüggesztéséről, amiről korábbi híresztelésekkel szemben jelenleg is zajlanak a tárgyalások.

Az Európai Parlament végül – nem túl nagy meglepetésre – 459 igen, 147 nem és 58 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy a magyar kormány homofób törvénye valóban sérti a szexuális kisebbségek jogait.

Az EP határozatának nincs kötelező érvénye a Bizottságra, pláne a Tanácsra nézve, így leginkább üzenet értékű, hogy az Unió egyetlen közvetlenül választott vezető testülete milyen véleményt formál.

Az ügy háttere, hogy Európai Parlamenti képviselők egy csoportja június 22-én, egy héttel a homofób törvény magyarországi megszavazása után nyújtották be igényüket, hogy a Bizottság a plenáris ülésen szóban tisztázza álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a szexuális kisebbségek jogait csorbító törvénnyel Magyarország megsérti-e az Európai Unió Alapjogi Chartáját. Ez már csak abból a szempontból is érdekes, hogy miközben a Charta biztosítja a mindennemű kisebbségek, így a szexuális kisebbségek jogegyenlőségét, Orbán Viktor miniszterelnök – felettébb cinikus, és némiképp kicsavart módon – épp az Alapjogi Chartára hivatkozott a homofób törvénnyel kapcsolatban, miszerint

„migráció nem emberi jog, és a gyermek szexuális nevelésének mikéntje sem a gyermek emberi joga. Ilyen emberi jog nincs. Van helyette az Alapvető Jogok Chartájának 14. cikke a szülők jogáról a gyermek számára megfelelő neveltetés biztosításához.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.