2021. július 9., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.07.07.


A SZERK.


A SZERK.
Az Old Manor

Kiküldtem érte a gépet. De hol szálljon le? Börgöndön? Az itt van a megyémben, akár büszke is lehetnék rá, de háromnegyed óra az út idáig kocsival.

A SZERK.
Bátorságpróba

A kormány bármiféle konzultáció vagy akár előzetes értesítés nélkül megszüntette a névtelen adományozás lehetőségét Magyarországon.OLVASÓI LEVELEK


Olvasói levelek 2021/27.

Tillmann J. A. válaszlevele Kínáról és a Fudan egyetemről

PUBLICISZTIKA

FEKETE ÉMI
Két nem között
Akiket nem véd a kormány, sőt a létezésüket is tagadja

Magyarország kormánya szokatlan logikai kapcsolatot alakított ki egyes „gyermekvédelmi” intézkedéseivel az alkotmányosság, a férfi mellbimbók és az interszexualitás között. A jogalkotó ugyanis nem tud vagy nem hajlandó tudomást venni az egyedfejlődés törvé­nyei­ről, amelyek szerint nem csak két születési nem van.

EGOTRIP

EGOTRIP
Váradi Balázs: Csak semmi politika!
Bitcoinok és megawattok

Korábban e hasábokon igyekeztem bemutatni a kriptovaluták és a „termelésükhöz” szükséges, nyitott, mindenki által nyilvántartott és ellenőrizhető blokkláncok elvarázsolt világát.

EGOTRIP
Vajda Mihály: Itt jár Szókratész
Mi ez a Fudan egyetem? Nem értem.

Vártalak, Szókratész. Hol, merre mászkáltál?

BELPOL

INTERJÚ
„Rásegítünk a megtisztulásra”
Fekete-Győr András a rendszerváltásról és az ellenzéken belüli harcokról

Reméli, hogy Tóth Csabát és Mesterházy Attilát „kiszavazzák” a politikából a választók, Hadházy Ákosnak pedig fontos szerepet szán a korrupció elleni küzdelemben a Momentum miniszterelnök-jelöltje, aki úgy látja, Orbán „holnapután” kivezetheti az országot az EU-ból.

A NEVELŐSZÜLŐI RENDSZER EGYHÁZIASÍTÁSA
Terelik a közjószágot

Az elmúlt években a magyarországi gyermekvédelem megkerülhetetlen szereplője lett a Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezete, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, amely mostanra 13 megyében vette át az állami nevelőszülői hálózat fenntartását. Mit tudnak jobban másoknál, és miért éri meg ez az államnak?

INTERJÚ
„Nem méltó felelős politikusokhoz”
Takács Judit szociológus, az MTA doktora a homofóbtörvényről

Mennyire homofób a magyar társadalom, és változtat-e az irányultságán a homofóbtörvény? Miben hasonlít az LMBTQI-ellenes propaganda és az idegenellenes narratíva? Miért bízhatunk mégis abban, hogy nem lépünk Oroszország útjára?

BÁLINT SÁNDOR BOLDOG, SZOMORÚ ÉLETE
Csodára várva

Kávéval kínálta a rendőröket, akik a házában kutakodtak 1965-ben, és a bíróság előtt azt mondta, nem akarja tudni, kik juttatták ide. Amúgy például az az ügyvéd, aki a büntetőperében védte. Bálint Sándor szegedi néprajzkutató életéről most ismét emberek ítéltek: méltó arra, hogy boldoggá avassák.

KÜLPOL

KÍNAI TERJESZKEDÉS A DÉL-KÍNAI-TENGEREN
Kincsek és kalózok

A Kínai Népköztársaság – jobbára nem létező történelmi jogai­ra hivatkozva, s minden vonatkozó nemzetközi egyezményre fittyet hányva – igyekszik bekebelezni a Dél-kínai-tenger majd’ teljes egészét. A megkárosított parti országok nemzetközi segítségért kiáltva védekeznek, ahogy tudnak. A térségben hadihajók és felfegyverzett halászhajók cirkálnak – megannyi úszó puskaporos hordó.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Papucsállatkák”
Attalai Zita cipőszobrász, cipőtervező

A cipőszobor kisplasztika, térelem, falra akasztható vagy kirakható a nappaliba díszként. A műfaj úttörőjét magas rüsztű nőkről, a papucsuniverzum lényeiről és az erotikus cipőkről is kérdeztük.

RÉS A PRÉSEN
Inkább képekkel
László-Kiss Dezső grafikus, festő

Azt festem, ami van, a lehető legegyszerűbben.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/27.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/27.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.
Szüret 2021/27.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SZÍNHÁZ

ÍGY VÁLASZTOTT ÚJ VEZETŐT A PINCESZÍNHÁZ
Ez is operett, az is operett

Az elmúlt évek kiszámítható, sokszor politikai alapú színigazgató-választásai után úgy tűnik, a Pinceszínház vezetéséért komoly szakmai versengés volt – amelyen végül Sztarenki Pál lett a befutó. Az eredményhirdetésre várva áttekintettük a pályázat lebonyolítását, különös tekintettel a színház múltjára, jelentőségére és a jelöltek terveire.

KÖNYV

ÁCS PÁL
A strici mint nemzeti hős?
Jorge Luis Borges: Tangó

Borgest, minden idők legnagyobb hatású argentin íróját nemcsak a posztmodern mágikus realizmus megalapozójaként, A bábeli könyvtár szerzőjeként, hanem Ástor Piazzolla alkotótársaként, tangószövegek költőjeként is ismeri a világ.

FILM

A MARVEL-UNIVERZUM DIADALMENETE
Profán istenek

Megjelenésünk napján mutatják be a magyarországi mozik a nyár talán legnagyobb blockbusterének ígérkező képregény-adaptációt, a Fekete özvegyet. A Scarlett Johansson főszereplésével jórészt Budapesten forgatott film apropóján néztünk körül az úgynevezett Marvel-univerzumban.

TÉVÉSMACI
Mókuspástétom

Sztupa és Troché kalandjai

ZENE

INTERJÚ
„Kell valami érvágás
Szalai Anna énekes, dalszerző

A MOME-ra jár, punkot ordibál, és a karantén alatt írt egy restiben búsongós, zongorás lemezt a Gustave Tigerből ismert Dorozsmai Gergő gitáros-producerrel, ami az év egyik legkellemesebb meglepetése. A Csókolomot és régi sanzonokat idéző Senki nem beszél kapcsán nagyurakhoz dörgölőző ősrockerekről és a drámázós dalírás kihívásairól is beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Sajt, szalámi, zongora

Klasszikus zenei programajánló a 2021/27. hétre

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Nem korlát
Leonardótól Miróig. Papír/forma: százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében

Ismerve a műfaj mérsékeltebb elismertségét, meglepő, hogy a járvány miatti zárvatartást követően a Szépművészeti Múzeum grafikai kiállítással nyitott.

RÁDIÓ
Sportnyelven
Európa-bajnoki elemzés a Klubrádióban

Finoman szólva is megoszlanak a vélemények azt illetően, hogy van-e Európa-bajnoki hangulat, s ha igen, hol?

SZÍNHÁZ
Pozitív, negatív
Háy János: Elem

A novelláiból szokta írni a színpadi műveit Háy János, elmondása szerint azért, mert nem tud redukálni. Ez alkalommal is az azonos című novellája volt a darab kiindulópontja, de beleszövődött a darabba a Ne haragudj, véletlen volt című könyvének világa is, amelyet a felesége korai elvesztése ihletett.

KONCERT
Milyen volt szőkesége
Főszerepben: Elīna Garanča

Habanerát énekelni, miközben udvarias, de azért látványosan unatkozó kollégák ülnek melletted a pódiumon – ezzel a merőben kényelmetlen és szinte lehetetlen feladattal indította az estjét Elīna Garanča.

KÖNYV
Zsilipelt sodródás
Závada Péter: Gondoskodás

Változásokkal teli, sajátos pályát ír le – a raptől a színházi szövegeken át a versekig – Závada Péter lírikusi ténykedése a 2012-es első kötete óta. Ezt láthatjuk természetes alakulásnak, de alkotói program szerinti fejlődésnek is. Ám, ha egy költészetnek deklarált célja van, könnyen keveredhet gyanúba.

LEMEZ
Van benne igazság
Gaspard Augé: Escapades

A 2010-es évek egyik legfrissebb hangzású, egyben végtelenül szórakoztató formációja, a párizsi illetőségű Justice túlzás nélkül egy egész generációnak tanította meg, hogyan kell újraértelmezni és saját testre szabni az elektronikus tánczenét.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Marcin Świetlicki: Tizenhárom

Az egykori gyerekszínésznek, a Mesternek nincsenek nagy tervei: alkoholista akar maradni, és ki szeretne kopni a kollektív emlékezetből úgy, hogy azért mindennap ingyen ihasson a krakkói Irodában.

VISSZHANG: KÖNYV
Szőke Szabolcs: A bácsi zenél

Már az is méltó volna figyelmünkre, ha az idén 72-t betöltött zenész (Kolinda, Makám, Pangea, Tin-Tin Quartet, Ektar, Trio Squelini) és színházi alkotó (Orfeo, Stúdió K, Hólyagcirkusz) karcolatait csak az életműve támasztaná meg.

VISSZHANG: LEMEZ
Niu Niu: Fate & Hope

A zenetörténetben fontosak a jelképes vagy valódi kézfogások, amelyek két gondolkodásmód összekapcsolódását, a fejlődés folytonosságát jelzik: az egyik legemlékezetesebb az a termékenyítő szellemi befolyás, amelyet Beethoven zenéje gyakorolt Liszt Ferencre.

VISSZHANG: FILM
Sweat

Mi sem menőbb manapság, mint influenszernek és fitneszgurunak lenni.

VISSZHANG: FILM
Freaky

Titokban mindannyian arra vártunk, hogy valaki végre keresztezze a Nem férek a bőrödbe című örökbecsű testcserés vígjátékot a Halloweennel.

VISSZHANG: LEMEZ
Garbage: No Gods No Masters

Poptörténeti pillanat lehetett, amikor Steve Marker amerikai gitáros 1994-ben megpillantotta az MTV 120 Minutes című műsorában a skót Angelfish posztpunk/goth együttes egyetlen klipjét (Suffocate Me).

VISSZHANG: KONCERT
30Y

A zenekar 20. születésnapi turnéját tavaly elsöpörte a járvány, de egy év csúszással sor kerülhetett az eddigi életművüket összegző nagyszabású koncertre.

VISSZHANG: FILM
Papíron jónak tűnt

„Ez egy zömmel igaz történet, mely hazugságon alapul” – állítja a kezdő felirat.

TUDOMÁNY

EXTRÉM KÁNIKULA KANADÁBAN
Veszélyes nyár

A most is tartó észak-amerikai hőhullám és az utóbbi évekhez képest is forróbb közép-európai nyárkezdet arra figyelmeztet, hogy mind gyakoribbak lehetnek az efféle extrém időjárási helyzetek.

CSALÁDI CSISZOLÓK ÉS DRÁGAKŐHATALMAK
Széteső milliók

A drágakőcsiszolásnak itthon nincs iskolája; van, aki az internetről szerzett szaktudással lett híres mester. A gyémántcsiszolók még zártabb közösséget alkotnak, de a kádárizmus zenitjén hazánk is megpróbálkozott betörni a piacra. Persze a hamisítók sem pihennek.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Üdvözlet a kecsói piacról

Dupla mákos trollnudli karamellizált meggymártással

ÉTEL, HORDÓ
Smarni

Smarni Gödöllőn.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.