2019. február 27., szerda

ORBÁN INTELLIGENSEBB DONALD TRUMPNÁL - INTERJÚ BERNARD-HENRI LÉVYVEL

INDEX
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2019.02.26.


Európa jövője Orbán Viktoron múlik, mert ő egyfajta keresztapa minden európai szélsőséges számára: ha az illiberális rendszerek nyernek, Európa összeomlik – mondja Franciaország egyik legbefolyásosabb politikai aktivistája, filozófusa és írója, Bernard-Henri Lévy.

Lévy mindent meg akar tenni ez ellen, ezért körbeturnézza Európát a saját maga által írt és előadott színdarabbal, a Looking for Europepal. Húsz országban fogja eljátszani a darabot, de csak Magyarországon és Lengyelországban okozott nehézséget a szervezés: itthon egy színház sem volt hajlandó befogadni az előadást, amelyre végül egy nem állami fenntartású színházat béreltek ki, itt lesz a bemutató április 10-én, Looking for Europe – Keressük Európát címen.

Lévyvel az előadás kapcsán készítettünk interjút Párizsban; szóba került a filozófus régi ismerőse, Soros György, de az is, milyennek látta Orbán Viktort, amikor közvetlenül a rendszerváltás után Budapesten találkoztak.

Miért érzi fontosnak, hogy még az európai parlamenti választások előtt körbeturnézza az előadással egész Európát?

Ki akarok állni Európáért, és fel akarok szólalni az új tendencia ellen, amely az egész kontinensen terjed, mint a pestis, és amelynek Budapest a központja: az illiberális demokrácia ellen. Ez katasztrófa, a legfontosabb európai eszmék megtagadása. Szeretnék mindent, amit csak tudok, megtenni azért, hogy a lehető legkevesebb olyan képviselő kerüljön be az Európai Parlamentbe, aki ezt a vonalat képviseli. Le Penről, Orbánról, a Fideszről beszélek, és minden szélsőjobboldali pártról. Szeretnék közreműködni a populizmus és az illiberális rezsimek bukásában, és szeretném minél többször és minél hangosabban elismételni, hogy igenis van egy csomó minden, amiben hihetünk, és hogy a liberális értékek nagyszerűek. Tudom, hogy rengeteg budapesti – talán a felük, de az is lehet, hogy a többségük – hisz ebben. De mivel ma szellemi értelemben sakkban tartják őket, nem merik ezt kimondani.

Miért pont színdarabot írt Európa jelenlegi politikai és társadalmi helyzetéről? Nem illene jobban a témához egy esszé vagy egy tanulmány?

Mert a színház önmagában is politikus. A mentorom, Jean-Paul Sartre mindig azt mondta, ha politikáról akarsz beszélni, válaszd a színházat. És ő is mindig így tett. A színházban közvetlen a kapcsolat a közönséggel, és ettől kiélezettebb minden üzenet. Vészhelyzetben mindig jó a színházhoz fordulni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.