2019. február 27., szerda

FÉL MAGYARORSZÁG BENNE VAN AZ EU LEGGYENGÉBB FERTÁLYÁBAN

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.02.26. 



Négy magyar nagy régió van, ahol az egy főre eső GDP nem éri el az uniós átlag felét sem. Összességében a magyar gazdaság hátulról a hatodik az EU-tagok sorában.

Összesen húsz olyan régió van az Európai Unióban, ahol az egy főre eső GDP nem éri el az uniós átlag felét, ezek közül négy Magyarországon található – derül ki az Eurostat jelentéséből. A négy nagyon alacsony gazdasági teljesítményű magyar régió:

- Észak-Alföld (az EU-átlag 43 százaléka);
- Dél-Dunántúl (45 százalék);
- Észak-Magyarország (46 százalék);
- Dél-Alföld (48 százalék).

Magyarország nyolc nagy régióból áll, ez a négy régió mind területileg, mind lakosság alapján nagyságrendileg az ország fele.

Az unió leggyengébb gazdasági teljesítményű, az EU-átlag 35 százaléka alatti régiói közül kettő Bulgáriában van, egy Franciaországban. A legerősebb régió az Egyesült Királyság fővárosa, London egyik belső része, ahol az egy főre eső GDP 626 százaléka az uniós átlagnak. Ettől messze elmarad a második helyezett Luxemburg az EU-átlag 253 százalékával. A legerősebb magyar régió, Budapest egy főre eső GDP-je az uniós átlag 139 százaléka, nincs egyetlen olyan másik régió sem, amelyik akár megközelíteni az EU-átlagot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.