2019. július 19., péntek

NEM ZAVARJA A BANKOKAT, HOGY AZ ÁLLAM ELVISZI A LAKOSSÁG PÉNZÉT - MEG SE MOCCANTAK A BETÉTI KAMATOK A SZUPERÁLLAMPAPÍRRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.19.


Szemmel láthatólag nem izgatja a bankokat, hogy a piaci kamatok akár 20-30-szorosát is kifizeti az állam, hogy a lehető legtöbb lakossági megtakarítást megszerezze. Nem akarnak versenyezni a pénzért, az elmúlt hetekben sem moccantak meg az évek óta történelmi mélyponton található betéti kamatok. 

Nem akarnak versenyezni a bankok az állammal a lakossági pénzekért még akkor sem, ha éppen szűkül a likviditásuk. A júniusban startolt új szuperállampapír, a kamatadómentes, 5 évre átlagosan 4,95 százalékos kamatot fizető Magyar Állampapír Plusz értékesítése soha nem látott sikernek bizonyult. Az eddig eltelt 6 hét alatt 1235 milliárd forint fogyott a papírból.

Ebből a júniusi értékesítés több mint 882 milliárd forint volt. Ennek köszönhetően az első negyedéves csökkenés után az első félévben összességében 552,2 milliárd forinttal 8068 milliárd forintra bővült a lakossági forint állampapír állomány. (Ebből valójában 6330 milliárd forint lehet valóban a lakosság kezében. )

Az már kiderült az eddigi számokból, hogy a lakosság valójában a meglévő befektetéseit csoportosította át, és nem teljesült a Magyar Nemzeti Bank óhaja, hogy a parlagon heverő készpénzt fektessék be az emberek. Valójában rekordot döntött júniusban a készpénzállomány.

Visszaváltották az állampapírok egy részét

A vásárlások egy részét a visszaváltott vagy lejáró állampapírokból fedezték a megtakarítók, így történhetett meg, hogy májusban 193 milliárd forinttal csökkent a lakosság kezében lévő állampapír-állomány. És júniusban is korábban vásárolt állampapírokat adtak el, hogy a pénzből szuperállampapírt vegyenek. Az állampapírok nagy részét pedig nem a Magyar Államkincstár hálózatában, hanem a bankokon keresztül került váltották vissza (mint korábban megírtuk, azért ezt nem annyira saját elhatározásból és önként tették meg).

A végeredmény mindenesetre az lett, hogy a bankok mérlegében lévő lakossági állampapír-állomány felduzzadt, ezzel együtt pedig a bankközi likviditás szűkült. Erre jött még a vállalatok negyedéves áfafizetése június 20-án. Az egyhetes futamidő kamatszintje négyszeresére nőtt. Ezt már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem nézte tétlenül. A bankrendszeri likviditás átmenetileg szűkült, annak ellensúlyozására egyhetes SWAP-tendert hirdettek meg.

A befektetési alapok is a vesztesek között vannak
...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.