2019. július 19., péntek

A 10 LEGIDEGESÍTŐBB DOLOG IZLANDON


HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.07.19.


Mindig csak dicsérő szavakat hallani Izlandról, amelyet egyre több turista keres fel és áradozik róla. Azonban az izlandiak tudják, hogy az ország tele van idegesítő dolgokkal is – ezekből állítottak össze ők maguk egy listát. (Egy-két pont esetében én elég jót mosolyogtam...)

#10 Korlátozott termékválaszték

Izland egy kicsi és elszigetelt ország, ahol az időjárás sem túl kegyes a mezőgazdasághoz, így alig terem meg valami. A bárányhúsban, a halfélékben, a tejtermékekben és a gyökeres zöldségekben jól áll az ország, de szinte minden mást importálni kell.

A behozott termékek köre a gyümölcsöktől a ruhákon át az elektronikai cikkekig terjed, és bár minden kapható, a választék nem túl széles, mivel a lakosság korlátozott száma miatt a kereslet sem annyira kielégítő.

A legtöbb termék közül Reykjavíkban lehet választani, de a fővárost elhagyva a felhozatal már jóval gyérebb.

A nemzetközi ízek között így is lehet válogatni, indiai, mexikói, kínai, olasz, vietnámi, török, koreai, japán és még etióp éttermek is nyíltak.

#9 Divattrendek és nemzeti hóbortok

Ilyen szűkös választék mellett egyes termékek olyan divatossá válnak, hogy hirtelen mindenkinek ugyanarra van szüksége – és az el is fogy. Az emberek próbálnak különbözőnek látszani, de inkább csak másolják egymást az idő nagy részében, és ettől mindenki ugyanúgy néz ki – majd a kör újrakezdődik.

Volt, hogy mindenki kraftgallit, egy sötétkék overált vett fel, aztán hódítottak a buffalo cipők. A 80-as években a lábmasszírozó gép volt a divat, majd a SodaStream, aztán az Omaggio váza.

Annyira kicsi a közösség, hogy ha egy trend elindul, gyorsan és mindenkit elér. És persze senki sem akar az lenni, aki kimarad.

#8 Állami italboltok

Nem lehet bármikor és bárhol alkoholt vásárolni. Este 6 után a legjobb lehetőség a közeli bárban vagy étteremben meginni egy pohárkával – igaz, itt ötször többe kerül.

Izlandon az alkohol árusítása állami monopólium, csak az ÁTVR nevű, nemzeti italboltokban lehet. Az adó miatt drágák a piák, így a legolcsóbb megoldás a repülőtéren beszerezni őket.

#7 Nem lehet eltűnni a tömegben

Izland lakossága mindössze 330 ezres. A fővároson kívül a közösségek kicsik, de még Reykjavikban is olyan érzés, mintha mindenki tudna rólad valamit – vagy legalább gyorsan kiderítené.

Ha egy nő lazábban akar viselkedni és kiengedné a gőzt, nem teheti, mert az anyjának a legjobb barátjának a testvére megláthatja, aki aztán elmondja az unokatestvérének, aki a nő legjobb barátja apja, és már kész is a balhé.

Ugyanígy a vakrandinak sincs sok értelme, mert jó eséllyel rokonnal, szomszéddal, korábbi osztálytárssal hoz össze a sors...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.