2018. szeptember 19., szerda

ÚGY NÉZ KI, HOGY A FIDESZT EGYELŐRE NEM TÁVOLÍTJÁK EL AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.19. 


- Le Monde: az EP jó félmilliárd európai nevében megmondta az Orbán-kormánynak, hogy mi a véleménye a szélsőjobbról 

- A magyar nép saját jószántából adta oda szabadságát egy elnyomó klikknek, úgy hogy Petőfi ma valószínűleg nem azt írná, hogy "Talpra, Magyar!", hanem, hogy "Szégyen, Magyar!"

- Orbán és Putyin nem egészen 30 éve más és már oldalon állt, ma viszont teljesen egy követ fújnak

FAZ

Manfred Weber ugyan azt gondolja, hogy a brüsszeli szubvenciók a jólét emelésére szolgálnak a tagállamokban, ám ha valaki megszegi a jogállami normákat, vagy nem hajtja végre az Európai bíróság ítéletét, illetve nem tesz eleget a szerződésszegési eljárások határozatának, akkor ennek igenis ki kell hatnia arra, kaphat-e pénzt Brüsszelből. A konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője megerősítette, hogy Orbán Viktor maga hozta saját fejére a bajt, mert korábban mindig kompromisszumkészséget tanúsított, amikor az EU valamint kifogásolt a politikájában, ám a múlt héten nem volt hajlandó engedni. Márpedig az alapjogok ügyében nem szabad semmiféle engedményt tenni az unió részéről. A politikus megismételte, hogy a mai és holnapi salzburgi találkozón az állam- és kormányfőknek meg kell vitatniuk a magyar és a lengyel ügyet. Utalt ugyanakkor arra, hogy egyelőre nem szorgalmazza a Fidesz tagságának megszüntetését, szerinte éppen azt kell kihasználni a párbeszédre.

FT

A lap úgy látja, hogy az Orbánnal folytatott küzdelmen múlik, lehet-e Weber a Bizottság következő elnöke. A magyar miniszterelnök megosztotta a Néppártot az általa hirdetett illiberális demokrácia „kereszténydemokrata” válfajával. A kemény, bevándorlás-ellenes szárnyat Magyarország vezeti, vele szemben állnak a fő áramlathoz tartozó konzervatívok. Weber reményei akkor teljesülnek be, ha sikerül összehoznia a két oldalt. A múlt heti strasbourgi fejlemények azonban megkérdőjelezik az eshetőséget, hiszen a bajor politikus az Orbán elleni lázadás élére állt, pedig korábban igen csak védelmezte a miniszterelnököt. Egy svéd EP-képviselő azt mondja, a magyar kormányfőről zajló vita létveszélyt jelent a közép jobb számára, a kérdés ugyanis az, miként küzdjenek a populisták ellen.

Weber pálfordulása mindenesetre olyasvalaki utal, aki igen ügyesen vált köpönyeget, ha érzi a politika szélváltozást. Ő maga azt mondja, amikor a keresztény értékek támogatásáról beszél, akkor véleményével közelebb van a pápához, mint az olyanokhoz, mint Orbán. Hozzátette, az, hogy a magyar vezető milyen hevesen helyezkedik szembe a menedékkérők átvételével, elárulja, mennyire messzire került a Néppárton belüli konszenzustól. De az EU-nak meg kell mutatnia, hogy nyitott a migránsok befogadására. Ezzel együtt egyelőre nem javasolja a Fidesz kizárását. Úgy nyilatkozott, hogy párbeszédet szeretne a magyar féllel a konzervatívok ma esti salzburgi frakcióülésén. Ám Orbánnak lépnie kell, tette hozzá, azt is megjegyezve egyúttal, hogy ő maga nem szeretné az európaiakat jókra és rosszakra osztani.

Der Standard

Az osztrák kancellár megerősítette, hogy a jogállam és az alapjogok tekintetében nincs mit tárgyalni, egyik sem vitatéma, mert itt az Európa-program sikere forog kockán. Kurz az Európai Parlament múlt heti döntése ügyében újból azt mondta, hogy az nem jelenti a magyar kormány elítélését, nem is bizonyíték a jogsértésre, mindössze a párbeszéd kezdetét jelenti az EU és az Orbán-kabinet között. De az unióban mindenkinek nagyon komolyan kell vennie a demokráciát, a jogállamot és a sajtó szabadságát. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a határozatból még nem következik automatikusan a Fidesz kizárása a Néppártból. Nem gondolja viszont, hogy ezek után a magyar fél kiválna az EPP-bőlés csatlakozna a Le Pen, Salvini, illetve az FPÖ által fémjelzett jobboldali-populista frakcióhoz. Mi több, nem is hallott ilyesmiről.

A miniszterelnök örömmel szólt arról, hogy végre lekerültek a napirendről a kvóták és most már a kormányok azzal foglalkoznak, ami elhozhatja a migránsválság megoldását: a külső határok védelme. Ugyanakkor éppen az eredmény szempontjából sajnálatosnak nevezte, hogy egyes politikusok igen kormány megnyitották a kampányt a jövő májusi EP-választás előtt. Mert taktikai megfontolásból lehet, hogy jó Macronnak, illetve Orbánnak a szembenállás nyílt meghirdetése, csak éppen nem segít megoldani a gondokat, az árkokat betemetni, az uniós egységet erősíteni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.