2019. május 9., csütörtök

SZABAD SZEMMEL: SZEMTELENSÉG, AMIT ORBÁN MŰVEL A NÉPPÁRTTAL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.09.



Süddeutsche Zeitung 

A lap szerint szemtelenség, amit a Fidesz művel az Európai Néppárttal. Orbán Viktor mást ért közös értékeken, mint a párttársai. Számára a pénz beszél. Legyen szó a kereskedelemről, vagy a tagságból következő szerkezeti támogatásokról. Az EPP-nek viszont fontos az olyasmi, mint liberalizmus, jogállam, sokszínűség, szabad társadalom. A magyar vezető ezzel szemben nem sokat tud kezdeni ezekkel a fogalmakkal. Még rosszabb, hogy Orbán illiberálisnak nevezi magát. Veszélyezteti Magyarországon a sajtó, az egyetemek és a civilek szabadságát. Brüsszel, sőt, saját pártkollégái ellen uszít, lásd Junckert. Majd megvonja a támogatást Webertől. Ez a fajta tekintélyelvű, szabadságellenes politika nem a korszerű Európa, hanem a Varsói Paktum régi, kommunista diktatúráinak szellemét árasztja. Orbán tehertétel a kereszténydemokraták számára. Belső ellenség. Már rég ki kellett volna hajítani. Ha ez nem következik be, akkor csak remélni lehet, hogy végre megy a saját akaratából.


 A populisták nem vesztenek választásokat – írja Jan-Werner Müller, miután Erdogan nyíltan antidemokratikus eszközökkel elérte, hogy megismételjék a helyhatósági választásokat Isztambulban. Vendégkommentárjában a Princetoni Egyetem tanára rámutat, hogy sok olyan vezető van, mint a török elnök, pl. Orbán vagy Trump. Utóbbiról joggal lehet feltételezni, hogy nem ismeri el a vereséget jövőre, ha csak kis különbséggel marad alul. Ő és a hasonszőrűek ugyanis azt vallják, hogy kizárólag ők képviselik az „igazi” népet. Aki nem őket támogatja, az nem is tartozik a közösséghez. Ebből logikailag következik az az érvük, már ha netán kikapnak, hogy valakik elhallgattatták a mellettük álló többséget. A bűnös titokban manipulálta a körülményeket, az emberek ezért nem az igazi képviselőjükre voksoltak. Vagyis csalás történt, de a populistáktól nem idegen az összeesküvés elmélet sem. A kudarcra akkor is van magyarázatuk, ha már évek óta kormányoznak és minden valószínűség szerint a maguk javára módosították a választási törvényeket. Ilyenkor gyanús külföldi eliteket, vagy befolyásos idegeneket szoktak megvádolni. Ezt persze könnyebb megtenni a magyaroknál vagy a törököknél, mint az USA-ban. De azért legutóbb még Trump is megpróbálta burkoltan antiszemita vádakkal lejáratni Clinton kampányát. Ebben a helyzetben az egyik megoldás, hogy akkora győzelmet kell aratni, ami eleve kizárja minden manipuláció gyanúját. Azon kívül több nemzetközi megfigyelőt kell meghívni, persze ez sem szavatolja, hogy a populisták belenyugszanak az eredménybe. A kleptokraták számára a vereség létveszélyt jelenthet, ha úgy érzik, hogy az eddigi palota helyett a börtön várja őket. Ennélfogva a demokrácia védelmében időnként tanácsos futni hagyni őket, a pénzük és politikai családjuk egy részével együtt.

Frankfurter Rundschau 

 A lap úgy látja, hogy a Fidesz támogatása nélkül nehéz lesz Webernek elnyernie a Bizottság elnöki tisztét. Az biztos, hogy a magyar vezető cserbenhagyta a konzervatívok jelöltjét, aki azonban nem sok szót vesztegetett a döntésre. A zöldek listavezetője ugyanakkor úgy gondolja, hogy a fejlemény blamázs a bajor politikus számra, hiszen az nagyon sokáig kiállt Orbán Viktor mellett. Olyannyira, hogy pár hete Budapesten még személyesen igyekezett megelőzni a Fidesz kizárását. Ezután jött a felfüggesztő határozat és Weber úgy gondolta, hogy jó kompromisszum született. Amúgy saját magát szívesen nevezi hídépítőnek, és úgy véli, hogy ilyen közvetítésre főként a Kelet és Nyugat között van szükség. Hogy megválasszák, ahhoz a csúcsjelölt rászorulhat a zöldek és a liberálisok támogatására, de lehet, hogy azt pont azért tudja a vártnál könnyebben megszerezni, mert Orbán kiállt mögüle. A magyar kormányfő azon sértődött meg – hat hét elteltével -, hogy Weber kijelentette: nem szeretne a szélsőjobb voksaival a Bizottság élére kerülni. Lehet, hogy nem sikerült a hídépítés? Viszont a politikus a végén mégiscsak megszólalt, kijelentve, hogy mennie kell a Néppártból annak, aki már nem hisz a közös értékekben. Timmermans szerint ezt már sokkal korábban is közölhette volna. 


Cseppet sincs könnyű dolga a magyar ellenzéknek az illiberális Magyarországon: még a választási hadjárat finisében sem tud sok plakátot kiragasztani és alig jut reklámlehetőséghez a tévékben is. Az Osztrák Néppárt listavezetője úgy értékeli, hogy politikáját tekintve a vitatott Orbán Viktor már régóta a jobboldali populistákhoz tartozik. És amit azóta mondott, illetve csinált, amióta a Fideszt felfüggesztették a Néppártban, az gyakorlatilag a kilépéssel egyenlő. Ezért Karas szerint a magyar kormánypárt ősztől nem lesz az EPP tagja. Hogy mennyire más úton jár, mint az európai konzervatívok, az jól látszik azon, mennyire nem engedi korteskedni az ellenoldalt. A MSZP pl. 5 percnyi időre kapott ígéretet az állami televíziótól. Mármint összesen, az egész kampány során. E tekintetben Magyarország erősen tart vissza a múltba. Ezért a szocialisták kénytelenek közvetítőkön keresztül plakáthelyeket bérelni. De így is csak 300 hirdetést tudnak kiragasztani, míg a Fidesz 20 ezret. Korlátozzák a választási gyűlések lehetőségét is. És akkor még ott van a Számvevőszék, amely kemény bírságot szabott ki például a zöldekre. A Fidesz költségvetését viszont egyáltalán nem ellenőrzi. Az MTI nem számol be az ellenzéki pártok sajtótájékoztatóiról, ugyanakkor a hivatalos propagandát normális hírek formájában közli. És ha ellenzéki politikusok netán interjút adnak a köztévé ún. újságíróinak, maguk is felvetetik a beszélgetést, nehogy az MTVA meg tudja hamisítani az anyagot...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.