2019. március 22., péntek

WEBER: ORBÁN MÚLT SZEPTEMBERBEN MONDTA FEL A KONSZENZUST AZ UNIÓVAL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.22.


- A világsajtó nagyjából egyetért abban, hogy ezúttal Orbán kapta a kokit meg a sallert is 

- Károly-díjat Orbán Viktornak - követeli a szélsőjobbos AfD

- A magyar családpolitika eszménye a fehér, keresztény társadalom 



Süddeutsche Zeitung

Manfred Weber szerint Orbán Viktor tavaly szeptemberig hajlandó volt figyelembe venni az unió véleményét, ám onnantól kezdve megtagadta azt, ez vezetett el azután a Néppárt tegnapelőtti határozatához. Ezek után viszont nem szólhat bele, hogy miként alakuljon az EPP jövője, azt az elnökség szabja meg, benne a bajor frakcióvezetővel. Arra a megjegyzésre, hogy a magyar kormányfő nem kíván változtatni vonalán, Weber úgy válaszolt, hogy ő a politikai paletta közepén akar többséget elérni, a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel együtt, tehát nem a jobboldallal. Ebből következően kizárta az együttműködés lehetőségét az olasz Ligával, illetve a PiS-szel. Egyben felhívta a szociáldemokratákat, hogy kövessék a példáját. Ő maga harcol azért, hogy visszaszorítsák az AfD-t, vagy Le Pen pártját, mert igyekszik elszigetelni a populistákat.

Amikor az újságíró ezek után azt feszegette, hogy a szociáldemokraták bizottsági elnökjelöltjének vajon ugyanúgy kell-e eljárnia a román tagpárttal, ahogyan azt az EPP tette a Fidesszel, Weber úgy reagált, hogy ezt Timmermansnak kell eldöntenie. De ha nem csinál semmit, akkor veszít a hiteléből. Szerinte a jogállam vizsgálatát ki kell vonni a pártpolitikai erőtérből, ezért is javasolt a minap független mechanizmust. Úgy vélte, a konzervatívok soha nem csukták be a szemüket a Fidesz kapcsán. Ő ugyan sokáig védte Orbánt, de az alapjogok ügyében nem ismer kompromisszumot, ott nincs engedmény. Viszont úgy gondolja, hogy különféle programokkal be kell temetni a Kelet és Nyugat közti árkot, amibe beletartozik a katonai védelem megerősítése az orosz határon. A migráció kérdését pedig a legfelső szinten kell rendezni.

Wall Street Journal

A konzervatív lap vezércikke úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor európai dorgálást kapott a Néppárttól, de a pártcsaládot dicséret illeti meg, amiért végre szembefordult a magyar vezetővel. A tagság önmagában nem segített, hogy a kormányfő felelősebb vonalat vigyen, és ez ártott magas rangú kereszténydemokrata személyiségek hitelének. Hiszen Orbán évek óta nem hajlandó követni az EU értékeit. 2010 óta emberei javarészt megszállták a magánsajtót. Nemzetközi megfigyelők szabadnak, de nem tisztességesnek minősítették a tavalyi választásokat. A miniszterelnök aláásta az igazságszolgáltatás önállóságát. Egyik célpontja Soros, akit példátlanul antiszemita módon támad.

Mindennek ellenére a Fidesz az EPP tagja maradhatott, és a tagság megvédte Brüsszellel szemben. Orbán nem is kíván távozni a kereszténydemokraták soraiból, de most átmenetileg kirakták. A Néppárt bátorságot árul el, még ha a lépés a legtöbb megfigyelő számára logikusnak tűnik is. De mivel várhatóan jelentősen előretörnek a lázadó pártok az EP-választáson, ezért némely politikusok a fő áramlatból attól tartanak, hogy a magyar párt és a 12 strasbourgi képviselői hely elvesztése egy új, euroszkeptikus szövetséget segít életre.

FT

1. Önmagát ünnepli az Európai Néppárt, miután egy időre ajtót mutatott Orbán Viktornak. Az EU-csúcs előtti szokásos konzervatív találkozón a demokratikus normákat megszegő, uniós vezetőket támadó, nacionalista kormányfő már nem is volt jelen. Távolléte jelezte, hogy jó munkát végzett az EPP vezetése, mert legalábbis a választások utánra halasztotta a potenciális szakítást. Az egyik északi képviselő jó kezdetnek nevezte a felfüggesztést. Weber számára a döntés győzelmet jelent, mert sikerült megakadályoznia a pártcsalád megosztottságát, ami végzetesen befolyásolta volna a politikus esélyeit, hogy Juncker örökébe lépjen. Az ár az volt, hogy azt közölték: kölcsönös akarattal jutottak az elhatározásra. Ám a döntés azt igazolta, hogy az európai jobbközép kész megvédeni az alapvető értékeket.

A stratégák gondosan mérlegelték az érveket és ellenérveket, tehát hogy mi történik, ha Orbán kezére vernek, illetve ha kizárják. Mármint hogy ez milyen eséllyel jár Weber szándékaira, illetve az egész pártcsaládra nézve. A következtetés az lett, hogy a középutat jelentő felfüggesztést kell választani, mert az még a magyar vezető számára is jól kommunikálható.. Ugyanakkor Daniel R. Kelemen, a Rutgers Egyetem politológia professzora úgy ítéli meg a kiszabott hármas feltétel alapján, hogy Orbán nem kap büntetést a jogállam lebontása és a sajtó megszállása miatt. Mert amit Weber kikötött, az csupán elterelő hadművelet. Elvonja a figyelmet a lényegről és megint azt történik, hogy a konzervatívok figyelmeztetően felemelik az ujjukat, majd visszavonulnak.

Mások úgy vélik, hogy a feltételek túlságosan is képlékenyek. Csáky Zselyke, a Freedom House kutatója szerint így is, úgy is lehet értelmezni őket. Sok pártnak ugyanis elege van abból, ahogyan idáig mentek a dolgok és ez esetben könnyen azt lehet mondani, hogy a levert cölöpök nem ebbe az irányba mutatnak.

2. A felfüggesztés nem jelent igazi büntetést és a kompromisszum folytán Orbán mondhatja azt, hogy ő nyert. A politikus szokatlan megrovást kapott, de azért még mindig a bírálói előtt jár. Sok konzervatív tagpártot felháborít, hogy a magyar vezető aláássa a fékeket és ellensúlyokat, antiszemita kliséket vet be Soros lejáratására és magas rangú uniós tisztségviselőket ostoroz. De az elnökség tartott a szakítástól a liberálisok és az Orbán-barát konzervatívok között, ily módon a középutat választotta, ám az messze elmarad az alapvető értékek kérlelhetetlen védelmétől, ahogyan azt jó pár tagszervezet szerette volna. A tagság felújításához a magyar félnek igazán nem kell sokat tennie.

Weber örül az általa tető alá hozott kompromisszumnak. Elhárította a törés veszélyét és ebben támogatta a CDU valamint a francia Republikánus Párt. Azt is kivédte, hogy a jobbos, nacionalista pártok karjaiba kergesse Orbánt. Ezzel szemben mások politikai megalkuvásnak tekintik a felfüggesztést, még akkor is, ha első ránézésre büntetést kapott a Fidesz. Ám képviselői továbbra is a konzervatív sorokban ülhetnek Strasbourgban és támogathatják Weber bizottsági elnöki ambícióit. Arról nem beszélve, hogy a „közös akarat” folytán Orbán kárörvendően kijelenthette, hogy a döntés vereséget hozott liberális bírálói számára. Ám nem látni, hogy mennyiben lenne hajlandó új útra, miután a tagság ténye sem tudta jobb belátásra bírni. Nem valószínű, hogy visszafogná magát a választási kampányban. Minden egyes Brüsszel elleni támadása vádirattal ér fel, amiért az EPP nem hajlandó keményebben fellépni.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.