2020. március 6., péntek

SZABAD SZEMMEL: CSAPÁS ORBÁN SZÁMÁRA A FŐTANÁCSNOK VÉLEMÉNYE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.03.06.


Az uniónak fenn kell tartania a nyomást Magyarországra, hogy a Lex CEU megfeleljen a közösségi jognak. Ezt mondja ki az Európai Bíróság főtanácsnokának szakvéleménye, miután elmarasztalta a magyar kormány eljárását az egyetem ügyében, külön kiemelve, hogy a jogszabály csakis a Soros György alapította iskolát sújtotta. Így az kénytelen is volt tevékenysége nagy részét Bécsbe áthelyezni. A Bizottság csaknem jó két éve fordult a luxemburgi ítélőszékhez, és a Bíróság most lát hozzá az ügy érdemi tárgyalásához. A döntések általában követik a főügyész ajánlásait. A jelentés emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor évek óta hangosan bírálja Sorost, mondván, hogy az a migrációról vallott liberális nézeteivel alá akarja ásni a földrész értékeit. A milliárdos emberbarát tagadja a vádakat. Az üzletember a nyílt társadalom híve, ami szemben áll a kormányfő által szorgalmazott illiberális állammal. Az ellentét fényében sokan úgy látták, hogy a törvény a CEU ellen irányul.

A magyar konzervatív kormány jogellenesen járt el, amikor jóváhagyta azt a törvényt, amely azután távozásra kényszerítette a liberális CEU-t. Ezt mondta ki az Európai Bíróság számára készült elemzés, amely azt is tartalmazza, hogy a vonatkozó jogszabály tisztességtelen módon pécézte ki a Közép-Európai Egyetemet. A főtanácsnok véleménye csapással ér fel Orbán Viktor számára, aki időről időre összecsap Brüsszellel saját, bevándorlás-ellenes politikája miatt és az illiberális demokrácia bajnoka akar lenni.
FAZ A Közép-Európai Egyetemnek ad igazat az Európai Bíróság állásfoglalása. A főtanácsnok arra a következtetésre jutott, hogy Magyarország megszegte az uniós, illetve nemzetközi jogot, amikor korlátozta a külföldön is akkreditált felsőfokú tanintézmények működését. Úgyhogy az iskola immár bízhat a neki kedvező ítéletben. Vezetése máris üdvözölte a szakvéleményt. A magyar fél annak idején arra hivatkozott, hogy egyetlen intézmény sem juthat jogtalan versenyelőnyhöz a többiekkel szemben, hiszen a CEU egyszerre két diplomát is kiad. Csak éppen az intézmény kiszorítása beleillett azoknak a lépéseknek a sorába, amelyek célja az volt, hogy csökkenjen Soros befolyása Magyarországon. Így a kormány nagymértékben korlátozta a külföldi civil szervezetek működését is. A vége az lett, hogy kénytelen volt beszüntetni tevékenységét magyar földön a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, amely előzőleg kifogásolta a hatalom migránsellenes politikáját.

Kudarc fenyegeti a magyar államot a CEU miatt az Európai Bíróságon, mert a felkért szakértő szerint jogellenes az egyetemet sújtó, 3 éve jóváhagyott törvény. A javaslat az, hogy helyt kell adni a Bizottság panaszának. Az ítélet néhány héten belül várható. Az ügy politikailag kényes. Bírálók azt állítják, hogy a jogszabállyal Orbán Viktor jobboldali-nemzeti kormánya el akarta űzni az intézményt az országból, ami azután alig egy éve be is következett.

Pellengérre került Magyarország a CEU miatt, amely a múlt ősszel Bécsbe helyezte át az oktatás jelentős részét. Az Orbán-kormány kényszerítette távozásra a kérdéses jogszabály-módosítással. Hogy az ügy az Európai Bíróság előtt köt ki, az csupán idő kérdése volt. A panaszos maga a Bizottság, amely két éve szerződésszegési eljárást indított a magyar döntés miatt. A most világot látott elemzés semmi jót nem ígér Budapest számára. A vita még a 2015-ös menekültválság idejére nyúlik vissza. A nemzeti-populista Fidesz akkor nyilvánította nem kívánatos személynek a liberális Soros Györgyöt. Azzal vádolta, hogy az támogatja az illegális migrációt, mégpedig azzal a céllal, hogy az érkező muzulmánok kiszorítsák az őslakosokat. A kampány során azután az egyetem is célkeresztbe került. És hiába tett eleget a törvényi kívánalmaknak, a magyar fél nem írta alá a megállapodást. Ezek után kényszerült az iskola arra, hogy költözzön, ami azonban egyetlen más társintézmény esetében sem fordult elő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.