2020. április 23., csütörtök

VILÁGTÜKÖR: „TEHETETLENKEDIK ORBÁNNAL SZEMBEN, ÉS A BŰNTÁRSÁVÁ VÁLT”

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.04.23.


Most már tényleg ébredjen fel Brüsszel! Nemhogy megbüntetné, inkább pénzt ad a még nagyobb és még nagyobb hatalomra törő magyar kormányzatnak, és ezzel hozzájárul a magyar ellenzék gyengítéséhez – erről jelent meg cikk a New York Timesban. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár közben azt állítja, lincselés folyik Magyarország ellen. A magyar kormány embere a BBC-nek nyilatkozott. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

A koronavírust használja fel a magyar és a lengyel kormány az ellenzék megbüntetésére – állítja a New York Times terjedelmes cikkben, amelyben az Európai Uniót a szerző, Steven Erlanger nemcsak tehetetlennek, de bűntársnak is minősíti. Mivelhogy pénzügyi támogatásával hozzájárul ahhoz, hogy még nagyobb hatalmat ragadjon magához a két ország vezetése, s így ahhoz is, hogy a rezsimek ellehetetlenítsék az ellenzéküket. Az uniónak tehát szerinte nem pénzt kellene osztania számukra, hanem megbüntetnie a két országot a jogállam semmibevétele miatt.

Bár a mostani járványhelyzetben az EU – ismeri el a cikk szerzője – nem véletlenül ítélt meg magasabb összeget a koronavírus elleni védekezésre a legszegényebb és gyenge egészségügyi rendszerrel rendelkező államoknak, kiderült, hogy Olaszországban és Spanyolországban jobb helye lett volna a támogatásnak.

A cikkíró a magyar kormányzatról kialakított véleményét friss információkra alapozza, értesült a fővárosi önkormányzatot ért támadások részleteiről, az iparűzési adó elvételéről épp úgy, mint a parkolási bevételek megvonásáról az ingyenes parkolás bevezetésével., valamint a gödi Samsung gyár területének átminősítéséről is tudomása van.
Ébresztő, Brüsszel!

Az európai stabilitási kezdeményezés (European Stability Initiative – ESI) elnevezésű think tank alapítója, Gerlad Knaus szerint az igazságtalan pénzelosztás, valamint az, hogy az Európai Parlament nemegyszer felszólította az Európai Bizottságot a szankciók alkalmazására – aminek következtében hazánk és Lengyelország elveszítheti uniós szavazati jogát – ám még sem tett semmit az uniós vezetés – nos, ez nemcsak abszurd, de figyelmeztetés is kell legyen: Ébresztő, Brüsszel!

Ráadásul három nappal a pénzosztás előtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt állította, hogy az Európai Unió semmit nem tesz Magyarországért a koronavírus-válságban. A helyzet iróniája, véli a szerző, hogy épp akkor hozták nyilvánosságra a támogatási alapokat, március 30-án, amikor a magyar parlament felruházta Orbánt a rendeleti kormányzás jogával. Varga Judit igazságügyi miniszter pedig kettős mérce alkalmazásával vádolja Brüsszelt.

Kovács: Lincselés folyik Magyarország ellen

A BBC Hard Talk műsorának adott interjút Kovács Zoltán államtitkár politikai lincseléssel és hazugsággal rágalmazva Brüsszelt, mert nem engedi, hogy Magyarország a saját útját járja, amikor kihívásokkal szembesül a koronavírus idején. Stephen Sackur viszont – szemben a CNN-es Christiane Amanpourral – nagyobb felkészültségről tett tanúbizonyságot, az asztalára bekészített anyagokat, idézeteket jókor, jó helyen szúrta be Kovács érvelései közé.

A Magyarországon bevezetett időhatár nélküli rendeleti kormányzásra rákérdező 23 perces interjúban – amelynek egyelőre csak egy pár perces beharangozója elérhető – Kovács tagadta, hogy diktatúra lenne Magyarországon, hisz szerinte az ország vezetése az alkotmányához és a jogállami normákhoz tartja magát.
Megszokták, már nem érdekli őket

A riporter idézett az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejčinović Burić Orbánhoz intézett aggódó hangú márciusi leveléből, amely Kovács állításaival nem volt teljesen összhangban. Mire na nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azzal védekezett, végtelen az ellenük felhozható igaztalan kritikák száma, 2010 óta szinte már megszokták.

„Kovács úr, csak nem akarja politikai lincseléssel megvádolni az Európa Tanács vezetőjét?”– tette fel a kérdést a riporter. „Hát, dehogynem, amikor a nyugati sajtón és a liberális európai pártokon keresztül vádolnak minket!” – jött a válasz, majd Kovács Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnökének nem igazán egyértelmű nyilatkozatával takarózott. Mire Sackur: „Értem én, tisztelettel, de ön egy biztost idéz, én pedig többet is tudnék, ennek ellenkezőjét állítva, de vegyük csak a bizottsági elnök, Ursula von der Leyen véleményét!”

Kovács közölte, állnak minden vizsgálat elé, hogy Brüsszel meggyőződhessen róla, Magyarország épp azt teszi, mint másik négy tagállam, ahol szintén nincs időkerete a rendeleti kormányzásnak. Majd hozzátette, nem érdekli többé Magyarországot ez a fajta politikai vélemény. Egyúttal arra kérte az újságírót, vegye figyelembe, helyes úton jár a magyar kormány, amikor rendelkezéseket hoz, hisz nálunk nem az a helyzet, mint Nagy-Britanniában, Olaszországban vagy éppen Spanyolországban. Magyarország ura a helyzetnek és ezt a koronavírusra vonatkozó adatok is egyértelműen bizonyítják – állította Kovács Zoltán államtitkár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.