2024. március 18., hétfő

MÁRIS LÁTSZANAK A SZÜLETÉSSZÁMON A KISMAMAELLENES INTÉZKEDÉSEK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2024.03.18.


Januárban az utóbbi évek legalacsonyabb szintjére, 1,4-re zuhant Magyarország teljes termékenységi arányszáma a családokat ért megszorítások miatt. A korábbi pozitív kormányzati döntések után az egy- és kétgyerekeseket hátrányosan érintő rezsitámogatási rendszer bevezetése, a nők mintegy felének kizárása a babaváró hitelből és a szabad szülészetválasztás megszüntetése jelentős változásokat hozott. Két év alatt „betörték” a kismamákat, becsukták a kiskapukat, a nők jó részét olyan intézményekbe kényszerítették, ahol magasabb a császármetszések aránya, emiatt a születések számának csökkenése ellenére is 4 százalékkal nőtt a császármetszéseké a közkórházakban. A változások nagy vesztese az egykoron második legnagyobb fővárosi szülészet, a Szent Imre Kórház, amely két év alatt az ötödik helyre esett vissza a fővárosi listán, és tavaly hétszáz (!) babával kevesebb született ott, mint 2022-ben. Soha korábban nem fordult elő, hogy a tíz legnagyobb budapesti szülészetből immár három fizetős.


1. A szabad intézményválasztás megszüntetése

Amikor 2019-ben először vizsgáltuk a számokat, még szabad szülész- és intézményválasztás volt Magyarországon, és a szülések száma alapján felállított listán a fővárosi Top 10 szülészeti intézmény között egyetlen magánklinika sem szerepelt. A folyamatokra erős hatással volt, hogy a kormány 2021-ben betiltotta a hálapénzt, és ezzel együtt korlátozta a szabad szülészválasztást. Egy kiskapu maradt, egy ideig még beengedték a szülészetekre a családok által választott szülésznőket, de később ez is megszűnt. (A szülészen szakorvost, a szülésznőn szakdolgozót értünk.)

A hálapénz megszüntetése örvendetes és üdvözlendő folyamat, ám elmaradt a paraszolvencia kivezetésének szakszerű megtervezése. Így az egyik legintimebb, legérzelemdúsabb kórházi eseménynél nők tömegeit kényszerítik arra, hogy ismeretlenek között, az ügyeletes orvosnál és szülésznőnél szüljenek. Pedig nem „luxusigény”, hanem normál elvárás, hogy ne ismeretlen segítők legyenek jelen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pozitív szülésélményről szóló ajánlásában is az szerepel, hogy egyetlen – a szülő nők által ismert – szülésznő vagy szülésznők kis csoportja kísérje végig a várandósság, a vajúdás, a szülés és a gyermekágy időszakát.

A következő lépésként azt is korlátozták, hogy a nők szabadon válasszanak szülészetet, a lakóhelyük szerint illetékes kórházban kell szülniük, fő szabályként csak sürgősségi esetben – például egy utazás során megindult fájásoknál – mehetnek máshová...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.