2017. október 25., szerda

LÉPNI KELL A TEKINTÉLYELVŰ PÁLYÁRA TÉRT VARSÓI KORMÁNNYAL SZEMBEN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.10.25.


A Politico amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása beszámol arról, hogy a Human Rights Watch elnevezésű nemzetközi emberi jogvédő szervezet a lehető legerőteljesebb fellépést kéri az Európai Uniótól a szerinte tekintélyelvű pályára tért varsói kormánnyal szemben.

A tegnap kiadott jelentés szerint a Jog és Igazságosság Pártjának két éve hatalomra jutott kormánya meggyengítette a fékek és ellensúlyok rendszerét, aláásta a jogállamiságot, megsérti az emberi jogokat. A Human Rights Watch szerint indokolt lenne, hogy Lengyelországgal szemben az EU az uniós alapszerződés hetedik cikkét alkalmazza, amely az ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat. A Lydia Gall által ismertetett nyilatkozat riasztónak nevezi a lengyelországi helyzet romlásának az ütemét.

A Politico emlékeztet arra, hogy a múlt héten egy másik nemzetközi emberi jogi szervezet, az Amnesty International is hasonló tartalmú értékelést adott a lengyel állapotokról, egyebek közt a kormányellenes tüntetőkkel szembeni rendőri fellépés miatt. A hírportál ugyanakkor emlékeztet arra: a hetedik cikk alkalmazásához valamennyi uniós tagország egyetértésére lenne szükség, Magyarország azonban többször közölte: semmilyen lengyelellenes szankciót nem fog támogatni.

A New York Times és a Washington Post az AP amerikai hírügynökség jelentése alapján számol be arról, hogy az uniós országok illetékes szakminiszterei Luxembourgban – minősített többséggel, Magyarország és néhány más állam ellenkezése mellett - megállapodtak az úgynevezett kiküldetési irányelv módosításában, aminek a lényege, hogy az egyik uniós országból a másikba átirányított dolgozóknak nem a küldő, hanem a fogadó ország előírásai szerinti bér jár, és ugyanennek az elvnek kell érvényesülnie az alkalmazáshoz kapcsolódó járulékok tekintetében is.

Az amerikai beszámoló azt emeli ki, hogy az eddig követett gyakorlat alapján az olcsó kelet-európai munkaerő lenyomta a bérszínvonalat Nyugat-Európában, és azzal sokak szerint hozzájárult az Európa-ellenes érzelmek, a populizmus felszításához...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.