2020. január 9., csütörtök

KÖRBELŐTTÉK ORBÁN VIKTORT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.01.09.


Most a hír, vagy inkább vélekedés, hogy Orbán Viktor azért járt Varsóban, hogy előkészítse kilépését a Néppártból, és megteremtse a helyét az új, lengyel többséget mutató európai konzervatív csapatban. Azt ugye egyelőre nem tudni, hogy maga a Néppárt mit is szeretne. Illetve így nem is jó a kérdés, inkább úgy fogalmazhatnánk: nem tudni, hogy a Néppárt többsége kívül, vagy belül akarja-e látni a magyar kormánypártot. Orbánnak sok az ellenzője, de akadnak támogatói is. Van, amelyik párt azzal fenyegetőzik, hogy ha kiteszik a Fideszt ő is távozik, mások viszont akkor, ha marad. Nem könnyű a helyzet, nyilván számolgatnia kell a vezetésnek, hogy melyik megoldás jár kisebb veszteséggel.

Presztízsveszteség azért már most is van, hiszen – épp úgy, mint az unió, úgy általában – a Néppárt is döntésképtelen, noha tisztában van az összes olyan ténnyel, amely a magyarországi demokráciára vonatkozik. Egészen pontosan azzal, hogy mit művelt a Fidesz az elmúlt tíz évben, hogy zúzta szét azokat az értékeket, amelyek – elvileg – fontosak a szövetségnek. Ám hiába tud mindent, hiába készült több jelentés is a magyarországi helyzetről, hiába indult be a 7-es cikkely szerinti eljárás, dönteni csak nem akaródzik. Pedig már ott van az asztalon a „Bölcsek tanácsának” jelentése is, amelynek részleteit ugyan nem ismerjük, legfeljebb azt tudjuk, hogy a három tagja közül kettő barátja Orbánnak, még sem lehet biztató Orbán Viktor kormányára nézve. Állítólag februárban sem fognak határozni róla, újabb halasztást szenved az ügy, tovább lazítva ezzel az unióba vetett hitet és bizalmat.

Hogy mit intézett most Orbán Varsóban, arról természetesen nincsenek pontos információk, csak az a két közlemény áll a rendelkezésünkre, amelyet részint maguk a lengyelek, részint pedig a miniszterelnök szóvivője, Havasi Bertalan adott ki. Ezek ugyan látszólag hasonló mondatok, mégis van egy jelentős eltérés: a lengyelek a két párt lehetséges közös jövőjéről beszélnek, míg Havasi európai áttekintésről ír. A különbség valóban csak látszólagos, de ha közelebbről nézzük meg, nagyon is tartalmi, és hajlok arra, hogy megint ne Havasinak higgyek. Az eltérés ugyanis nagyon is tartalmi: az előbbi arról szól, hogy miként folytatja a lengyel és a magyar kormánypárt a közös munkát, míg az utóbbi csak maszatol. Ahogy ezt mi már itthon megszoktuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.