2020. április 3., péntek

FÉLNEK-E ANNYIRA A MAGYAROK A VÍRUSTÓL, HOGY ORBÁN MÉG TÖBB HATALMAT SZEREZHESSEN?

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.04.03.


A demokráciát folyamatosan porlasztó magyar kormányfő újabb hatalomnövelő akciójáról és a magyarok vírustól való félelmének határairól is ír egy bostoni lap. A Christian Science Monitor szerint a polgármesterek a héten Magyarország-szerte útakadályt emeltek az autokrácia felé menetelő Orbán elé, de ettől még érvényben van a miniszterelnök rendkívüli hatalma. Mint hozzáteszi, az EU „lehet, hogy megtalálja annak a módját”, miként kényszerítse Magyarországot a hatalommegragadás felülvizsgálatára. Egy osztrák lap közben hűtené az Orbán elleni indulatokat. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

Hideg fejre van szükség a bécsi Der Standard szerint az európai jogrend tiszteletben tartásával kapcsolatos kérdésekben. Gerald Schubert kommentárjának a kiinduló pontja az Európai Bíróság tegnapi ítélete, amelyben a luxembourgi székhelyű testület kimondta: Csehország, Lengyelország és Magyarország megsértette az uniós jog előírásait, amikor nem volt hajlandó kivenni a részét a 160 ezer menekült európai szétosztásáról szóló, szabályszerűen meghozott EU-döntés végrehajtásából.

Ez világos jogi állásfoglalás azzal a nagy ricsajjal és támadó jelleggel előadott állásponttal kapcsolatban, amely úgy hangzik: „nem fogadunk be egyetlen menekültet sem, akkor sem, ha a fejetek tetejére álltok”. Az ítélet azonban nem tesz pontot a migrációról szóló, érzelmekkel telített vitára, akkor sem, ha ennek a három országnak a szemszögéből nézve a kérdés – valószínűsíthetően pénzbüntetés megfizetése után – lekerül az asztalról, hiszen a kvóta gondolata immár halott.

Nem fér bele, hogy kifelé az EU-ból

A liberális szemléletű osztrák lap kommentárja szerint a történteket hideg fejjel kell szemlélni, és az európai jog talaján kell maradni akkor is, amikor olyan követelések hangzanak el, hogy alkalmazzanak szankciókat a kelet-európai államokkal szemben. Vonatkozik ez az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által szerzett teljhatalom ügyére is. Ebbe, mármint az európai jogszerűség melletti kiállásba nem férnek bele az olyan felszólítások, hogy „Azonnal elzárni a pénzcsapokat”, vagy hogy „Kifelé az EU-ból” – vélekedik a Der Standard.

Másfelől – teszi hozzá – ugyanez érvényes az ellenoldalra nézve. Ez utóbbira példaként Andrej Babiš cseh kormányfő azon csütörtöki kijelentését hozza fel, miszerint az ítélet nem lényeges, csak az fontos, hogy egyetlen migránst sem vesznek át. Aki figyelmen kívül hagyja a legfelső jogi fórum döntését, az a tűzzel játszik – figyelmeztet a lap.
A németek és franciák nem álltak fel Orbán ellen

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppárt 13 tagpártja indítványozza a Fidesz kizárását, a Politico című amerikai lap és portál európai kiadása azt írja: a pártcsalád következő közgyűlése a tervek szerint júniusban lenne, de néppárti tisztségviselők szerint ezt előre hozhatják. Valamely tagpárt kizárását – vagy tagsági jogainak a felfüggesztését, ami a Fidesz esetében már egy évvel ezelőtt megvalósult – legkevesebb öt országból legalább hét tagpártnak kell kezdeményeznie, ez az előfeltétele a napirendre tűzésnek.

Tomas Tobé, a svéd Mérsékelt Párt európai parlamenti képviselője, aki pártja nevében megírta a Fidesz kizárását kezdeményező levelet, a Politicónak elmondta: most arra várnak, mit lép Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke. Tobé szerint a németek ugyan nem csatlakoztak a kezdeményezéshez – miként a franciák sem – , ettől függetlenül azonban vannak a CDU-n belül olyanok, akik az utóbbi időben bírálták Orbánt.
Helyi szinten életben maradt a demokrácia

Végezetül egy meglehetősen ritkán szemlézett amerikai lap, a Christian Science Monitor szerkesztőségi kommentárját ismertetjük. A Bostonban egyházi kiadásban megjelenő lap arra hívja fel olvasói figyelmét, hogy Magyarországon megleckéztették azt a vezetőt, aki túl messzire ment hatalomvágyának az érvényesítésében a koronavírus-járvány idején. Orbán Viktor rávette a parlamentet, hogy az adjon neki felhatalmazást rendeleti kormányzásra, időkorlát nélkül. Ez fontos lépés volt a polgári szabadságjogok egy évtizede tartó porlasztása során.

A miniszterelnök azonban nem elégedett meg ezzel, és meg akarta nyirbálni a polgármesterek jogkörét is. A Christian Science Monitor kommentárja idézi Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kijelentését, miszerint ez a javaslat nem csupán a demokráciára nézve veszélyes, hanem a járvány elleni küzdelmet is nehezíti. A kormányzó párt 24 órán belül kénytelen volt visszavonni ezt az indítványt. Annak érdekében, hogy fenntarthassák a néppel az együttműködést, a polgármesterek Magyarország-szerte útakadályt emeltek az autokrácia felé menetelő Orbán elé – értelmezi a történteket a bostoni lap. Mint hozzáteszi, ettől még érvényben van a miniszterelnök rendkívüli hatalma.

A Christian Science Monitor szerint az Európai Unó „lehet, hogy megtalálja annak a módját”, miként kényszerítse Magyarországot a hatalommegragadás felülvizsgálatára. Egyelőre azonban az a helyzet, hogy helyi szinten életben maradt a demokrácia ebben az Európa szívében található országban. A társadalmat összetartó elvek felkarolása erősebb a közvéleményben, mint a koronavírustól való félelem – zárul az amerikai lap szerkesztőségi kommentárja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.