2020. november 5., csütörtök

LUKASENKO SZÍVESEN LEGYÁRTATNÁ AZ OROSZ KORONAVÍRUS-VAKCINÁT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.11.05.


Alekszandr Lukasenko belarusz elnök felajánlotta Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, hogy országa felvállalja a koronavírus elleni vakcina gyártását, írja a Lenta orosz nyelvű hírportál. A hír Magyarországot azért érinti, mert a magyar kormány volt az első az Európai Unióból, amely bejelentette, vásárol az orosz vakcinából. Sokat szerepel a nemzetközi hírekben a koronavírussal Thaiföldön megfertőződő Szijjártó Péter külügyminszter, az EUObserver cikke pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány még nem változtatott az Európai Bíróság által jogsértőnek nevezett civiltörvényen. Lapszemle.

Szijjártó Péter sokat szerepel a nemzetközi hírekben, ami annak is köszönhető, hogy az amerikai elnökválasztást leszámítva a koronavírus uralja a médiát csaknem mindenhol. A legtöbb, a magyar külügyminiszter vírusfertőzéséről szóló cikket az angol nyelvű ázsiai sajtóorgánumokban találtuk meg, de a Voice of America éppúgy foglalkozott vele, mint a France24. A thai kormánnyal egyeztetve lehetett a bejelentés, mert szinte egyidőben vált ismertté itthon és Thaiföldön is. A vele tartó 12 fős delegáció minden egyes tagját is tesztelték, de csak a külügyminiszter lett covid-pozitív, akin aztán biztonsági okokból másodszorra is elvégezték a tesztet. Különgépen, egyedül szállították haza, a delegáció többi tagját egy másik gép hozta Magyarországra. Az ügy további érdekessége, hogy a kambodzsai kormány szintén tesztelte Szijjártót Thaiföldre indulása előtt, és akkor még negatív volt az eredménye. Az AP beszámolója szerint Szijjártó találkozott kollégájával, a kereskedelmi- és agrárminiszterrel, és a kormány vele találkozó tagjai mind karanténba vonultak. Azt is megjegyzi az írás, hogy Szijjártó nem viselt maszkot. A News24 azt írja, hogy ugyan kórházba szállították a minisztert, de semmilyen tünete nem volt.

Reuters legfrissebb tudósításában beszámol arról, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint december közepére nem lesz férőhely a magyar kórházakban a koronavírus-járvány következményeként, noha 32 ezer ágyat különítettek el a súlyos fertőzöttek számára. A tudósításban azt is megjegyzik, hogy szerdán a napi halálozási és fertőzési adatok is rekordot döntöttek, 90 ember halt meg a betegség következtében, és 4219 új esetet regisztráltak.

Az Európai Bíróság júniusi ítéletében kimondta, hogy a civil szervezetekről szóló magyar szabályozás sérti az EU-s jogot. Miután az érintettek jelezték, hogy a kormány nem változtatott a törvényen, az Európai Bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy hajtsa végre az európai bírósági döntést, azaz módosítsa a törvényt az EU szabályainak megfelelően – írja brüsszeli tudósításában az EUObserver. Erről október 29-én hivatalos levelet is küldött Budapestnek, ami már a második volt a sorban. Chirstian Wigand bizottsági szóvivő a lapnak elmondta, hogy a levélben a módosítás részleteit épp úgy kifejtették, mint a határidőket, amelyek betartására szólították fel a Fidesz-kormányt. Ami azért érdekes, mert a magyar kormány tájékoztatta a bizottságot, hogy szándékában áll a verdiktnek megfelelően eljárni. Innentől kezdve egyébként még egy hónapja van Magyarországnak a levélben foglaltak teljesítésére, ellenkező esetben pénzbírságot szabhatnak ki. A Civil Szervezetek Szövetsége, amelyik 34 magyar NGO-t fog össze (köztük van a Greenpeace és a Transparency International), azt nyilatkozta az EUObservernek, hogy a kormány szemmel láthatóan ki akarja szorítani őket, hogy ne férjenek hozzá az uniós alapokhoz a jövőben. A törvényt Lex Sorosnak is nevezték, mert sokan úgy látták, ez újabb kísérlet Orbán Viktor kormányától arra, hogy a magyar-amerikai milliárdost, Soros Györgyöt támadja, akinek a nevéhez köthető Nyílt Társadalom Alapítvány több csoportot is támogat.

A román tulajdonban lévő DIGI 80 ezer aláírást gyűjtve petíciót nyújtott be a kormánynak, amelyben tiltakozik az ellen, hogy kizárták az 5G-s fejlesztések pályázatából a céget – tudtuk meg a Developing Telecoms összefoglalójából. A cég elmondta, ezzel kívánta még szeptemberben nyomás alá helyezni a Nemzeti Média- es Hírközlési Hatóság (NMHH), amely meghirdette az árverést az 5G bevezetését támogató szélessávú szolgáltatások frekvenciahasználatára (a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es, valamint a 3600 MHz-es frekvenciasávokon). Az NMHH visszautasította a cég engedélykérelmét a frekvenciahasználatra. 

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök felajánlotta Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, hogy országa felvállalja a koronavírus elleni vakcina gyártását – a legkorszerűbb orosz technológiákat alkalmazva –, írja az orosz nyelvű hírportál, a Lenta. A hír Magyarországot azért érinti, mert a magyar kormány volt az első az Európai Unióból, amely bejelentette, vásárol az orosz vakcinából, amit augusztus 11-én törzskönyveztek – ezt maga az orosz elnök jelentette be. A sikert demonstrálva pedig Szergej Sojgu védelmi miniszter és Moszkva főpolgármestere be is oltatta magát. Emellett másik két is törzskönyveztek szeptemberben illetve októberben, úgyhogy már háromféle oltóanyagot kísérletezett ki Oroszország.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.