2020. november 5., csütörtök

ELKÉPESZTŐ AMERIKAI HULLÁMVASÚT: BIDEN TŰNIK BEFUTÓNAK, DE MÉG FORDULHAT A KOCKA

NÉPSZAVA
Szerző: HORVÁTH GÁBOR
2020.11.05.


Előbb Biden, aztán Trump, később megint Biden állt jobban. Az elnök a szavazatszámlálást leállítását követelte, ami demokráciában elképzelhetetlen.


Elképesztő izgalmak közepette folyik az amerikai elnökválasztás. A jelen időt az indokolja, hogy néhány kulcsállamban előre láthatóan még napokig számolni fogják a szavazatokat és addig a szoros állás miatt nem csak a különbség, de a győztes személye is bizonytalan. A részadatok azt mutatják, hogy a republikánusok kedden jól mozgósították személyesen szavazó híveiket, de a Demokrata Párt ezt ellensúlyozni tudta az előre és levélben leadott voksok terén. 

Cikkünk megjelenése idején úgy tűnt, hogy Joe Bidennek lesz többsége az elektori testületben, de ha így is marad, elképzelhető, hogy csak nagyon szűken, 271:267 arányban. Ehhez meg kell őriznie pillanatnyi csekély előnyét Nevadában, Arizonában, Wisconsinban és Michiganben. Ha a még szintén „kiadó” Georgiában vagy Pennsylvaniában is az övé lesz a győzelem, akkor végső sikere akár még meggyőző különbségű is lehet. 

Joe Bidennek szüksége is lenne a „bombabiztos” különbségre, mert Donald Trump nem szándékozik annyiban hagyni a dolgot. Az elnök egy internetes bejegyzésben már a szavazatszámlálás legelején csalást kiáltott. Akkor rövid ideig úgy tűnt, hogy Biden „mindent visz”. Hajnalra megfordult a helyzet és átmenetileg Trump került előnybe. Éjjel fél háromkor elmondott rövid beszédében az elnök ennek megfelelően győztesnek nyilvánította magát, majd váratlanul azt követelte, hogy hajnali 4-kor hagyják abba a szavazatszámlálást, dobják ki az addig nem összesített voksokat és bejelentette, hogy ennek érdekében a legfelsőbb bírósághoz fordul. 

Joe Biden még Trump előtt mondott rövid beszédet. Azt mondta, hogy hívei ne veszítsék el hitüket, jó úton haladnak a győzelem felé, és minden szavazatot össze kell számolni. Később, mint ha csak megérezte volna, mit fog követelni Trump, a Twitteren figyelmeztetett, hogy csak a szavazók dönthetik el az elnökséget. Hírek szerint az elnök stábjából sem mindenki helyeselte Trumpnak a szavazatszámlálást leállítására vonatkozó követelését. Az amerikai demokrácia alapja ugyanis a választások szentsége. Az 50 állam (és Washington D. C.) saját törvényei szerint számlálja a szavazatokat, ezt sem az elnök, sem a legfelsőbb bíróság nem akadályozhatja meg. Elképzelhető, hogy konkrét szavazatszámlálási kérdések végül eljutnak a legfelsőbb bíróságig – mint például 2000-ben a George W. Bush javára eldőlt emlékezetes floridai esetben –, de az a jogi eljárás vége, nem pedig a kezdete. A republikánusok egy része attól tart, hogy Trump követelésével a nyilvánvaló jogtalanság terepére téved és végleg diszkreditálódik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.