2020. május 18., hétfő

BEZÁRKÓZTAK, SZORONGTAK, KICSIT HÍZTAK, KICSIT SZEGÉNYEBBEK LETTEK – ÍGY ÉLTÉK MEG OLVASÓINK A VESZÉLYHELYZETET

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.05.18.


Magyarországon néhány ezer fertőzöttet tartanak nyilván, ám a koronavírus-járvány a társadalom egészét testközelből érinti. A hvg.hu felméréséből kiderül, olvasóink mekkora hányada veszítette el az állását, hányan küzdenek napi szinten szorongással, de arról is megkérdeztük őket, mit gondolnak a veszélyhelyzetben meghozott intézkedésekről. A hvg.hu nagy karanténkérdőívének első értékelése.

Jelentősen befolyásolja a magyarok életét a több mint két hónapja tartó veszélyhelyzet – derül ki a hvg.hu járvánnyal kapcsolatos felméréséből. Az oldalunkon egy hete felkerült kérdőív válaszadóinak mindössze 8 százaléka nem érzi azt, hogy veszélyes lenne a mostani helyzet, egyharmaduk látja úgy, ésszerű magatartással nem kell különösebben tartani a járványtól. Egy másik harmaduk (34) elsősorban az időseket félti, csaknem egynegyedük azonban reálisnak tartotta, hogy pusztító járvány tör be.

Érdekes, hogy az óvatosságot elsősorban nem a személyes tapasztalatok motiválták. A kérdőívünket kitöltőknek csak szűk egyötöde számolt be arról, hogy környezetében megjelent volna a járvány. Ennek a csoportnak nagyjából a fele (az összes válaszadó 10 százaléka) tapasztalt magán gyanús tüneteket, de nem tesztelték le, válaszadóink 0,2 százalékánál igazolták a fertőzést. 11 százalék ismeretségi körében vagy rokonságában volt példa hatósági karanténra, kórházi ápolásról vagy halálesetről a környezetében összesen 6 százalék számolt be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.