2021. március 4., csütörtök

„HA GYURCSÁNY SUKORÓJA FÁJT, ENNEK SOKSZOROSAN FÁJNIA KELL” – KÖZPÉNZESŐ ÉS KORRUPCIÓ A NER-VILÁGBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.03.04.


Míg a közepes turisztikai vállalkozó tartalékai odalettek a COVID miatt, az állam 4-6 milliárdokért szállodákat épít a rendszerhez igen-igen közel álló, turisztikával eddig csak érintőlegesen vagy egyáltalán nem foglalkozó embereknek – summázzuk múlt heti, csúcsolvasottságú tényfeltárásunk lényegét heti podcastadásunkban. A HetiVálaszban a cikk szerzőjével, Bódis Andrással azt is átbeszéljük, hogy jön ide a Gyurcsány-féle sukorói telekcsere botránya, illetve hogy érdemes-e a választókat a „felcsúti per” szlogenjével izgalomban tartani.


Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

Néhány idézet a műsorból:

Mi a probléma tulajdonképpen a Kisfaludy-programmal?

Bódis András: A támogatottak listáján ezrével sorjáznak az apró tételek. „Kissné Horváth Izabella”, „Mátraverebély-Szentkúttól” pár kilométerre, apartmanja szobafestésére kapott 45 ezer forintot – hogy egy tipikus példát mondjak. De a nagy tételt nem ők vitték el: az igénylők fél százalékának adták oda a pénzek kétharmadát. Az egész program iszonyú torz; dél-amerikai típusú társadalomkép rajzolódik ki az orrunk előtt. […] Elég sok szálloda- és vendéglátóipari emberrel beszéltem a cikk előtt és egybehangzóan állították, hogy egy dolog miatt kirívó ez az ügy. Önmagában az, hogy az állam azt mondja, a turizmus fontos, rá kell költeni ennyi pénzt, az rendben van. De egy átlag magyar közepes méretű turisztikai vállalkozónak 2019-ig úgy nézett ki az élete, hogy ha bármilyen pályázaton indult, akkor 20-30 százalékos támogatást kapott, és a többit önrészként neki kellett mellétenni. Aztán jött a COVID, és a fejlesztési pénzeit felzabálta. Mindeközben a 2020-as évben, amikor a Kisfaludy-program 300 milliárdjából kb. 220-at sikerült elkölteni, a legnagyobb győztesek legnagyobb részénél 50-70-80-90 százalékos intenzitású az állami támogatás. Tehát még egyszer: míg egy közepes turisztikai vállalkozó tartalékai odalettek a COVID miatt, közben az állam 4-6 milliárdokért szállodákat épít a rendszerhez igen-igen közel álló, egyébként eddig a turisztikával eddig csak érintőlegesen vagy egyáltalán nem foglalkozó embereknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.