2022. november 17., csütörtök

A KORMÁNY ÁTALAKÍTÁSA VIHAR EGY POHÁR VÍZBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.11.17.


Szentpéteri Nagy Richard egyáltalán nem lát zűrzavart a kormányban, legalábbis nem nagyobbat, mint általában, hiszen – szavai szerint – mint eddig, úgy Pintér Sándor kivételével most sem kormányoz senki, beleértve Orbánt magát is. Az alkotmányjogászt, politológust a kormányban és közvetlen holdudvarában bekövetkezett változásokról, köztük egy miniszter távozásáról kérdeztük. Mint mondta, nem tulajdonít jelentőséget a kormányátalakításnak, Palkovics súlytalan volt, s az a többi is, az egy belügyminiszter kivételével. Az látszik, hogy jöttek a fiatalabbak, erősödni látszik az ő befolyásuk. De azért nem kell sajnálni a távozókat, mindegyik jól fog járni – ahogy azt Palkovics esetében már látjuk is.


Valamilyen rejtélyes okból öt napig hallgatás övezte a sajtó által kiszimatolt hírt, miszerint lemondott posztjáról Palkovics László információs és technológiai miniszter. Egyedül Navracsics Tibor erősítette meg – ő is csak informálisan – az értesülést egy odavetett megjegyzésében. Ez is felvetette, zűrzavar uralkodott el a kormányon belül. Végül azonban egy rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, igazak voltak a sajtóhírek: Palkovics lemondott, Orbán ezt elfogadta. Távozásával megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium, feladatait a gazdasági, az építésügyi és beruházási, valamint a kulturális és innovációs tárca veszi át, illetve felállítanak egy új minisztériumot is. Az energiapolitika egységes irányításáért felelős, az Energiahivatal hatásköreinek többségét átvevő tárca élére új embert, Lantos Csabát jelölte a kormányfő.

Palkovics azonnali hatállyal megszűnt miniszter lenni, feladatait december 1-jéig Rogán Antal veszi át. Az immár ex-miniszter lemondása nyomán több Orbán-hű ember is távozik eddigi posztjáról. Köztük van Vitézy Dávid, aki eddig közlekedési államtitkárként működött az ITM-nél – hogy vele mi lesz, egyelőre nem tudni, de azt igen, hogy eddigi feladatait a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium veszi át. Rossz nyelvek szerint ez utóbbival függ össze, hogy a Lázárral az elmúlt években többször összecsapott Tarlós István, korábbi főpolgármester távozik a MÁV igazgatóságából (bár családi okokra hivatkozva jelentette ezt be, de az több, mint furcsa, hogy csak néhány hete nevezték ki újabb öt évre a MÁV-ot vezető testületbe)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.