2016. március 4., péntek

TÉNYLEG UTOLÉRJÜK AUSZTRIÁT?

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2016.03.04.

Több, vitatható kormányzati döntés ellenére a makrogazdaságot tekintve rövid távon nem vagyunk pesszimisták – mondja Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke és Bilibók Botond, a cég vezérigazgatója, akikkel a világgazdaságról, annak magyarországi hatásairól, illetve arról a céges átalakulásról beszélgettünk, amiről mostanában többet lehetett hallani a Concorde-csoport kapcsán. – Az interjút az index.hu készítette.

Olyat csinált meg Magyarország, amit kevesen

Nincs eszeveszett száguldás, de elfogadható növekedés valósul meg – mondják. A külső környezet javulását az MNB bátran kihasználta a kamatszint csökkentésére.
Tény, hogy a nulla közeli kamatok és a beáramló jelentős mértékű EU-forrásból magasabb GDP-bővülés következne, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az elmúlt években a magyar magánszektor a világban egyedülálló mértékben csökkentette eladósodottságát.
Míg a felvett hitelek elköltése GDP növelő, addig a hitelek visszafizetése recessziós hatású, hiszen a gazdaság szereplői fogyasztás és beruházás helyett törlesztésre használják jövedelmüket. Nem véletlen, hogy kevés ország próbálkozott meg ezzel. A világ nagy részén ma magasabb adósságállományokkal találkozunk, mint 2008-ban.
A magánszektorral szemben a magyar állam eladósodottsága nem csökkent érdemben, de összetételén belül fokozatosan csökken a devizakötvények aránya.
Összességében tehát az alacsony kamatok és az EU-források pozitív, illetve a durva mértékű hitel-visszafizetés negatív hatása nagyrészt kioltja egymást. Ezért lehet azt mondani, hogy a növekedésünk elfogadható.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.