2016. július 15., péntek

ESTERHÁZY PÉTER A HALÁL ÁRNYÉKÁBAN AZ ÉLET SZÉPSÉGÉRŐL BESZÉLT

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Kelen Károly
2016.07.15.


Semmi baj. Tényleg
úgy látszik, ez a világ
a létező világok legjobbika.
Nyugodjam békében."


A hetvenes évek közepén tűnt fel ez a minden szempontból különleges irodalmi személyiség. A kommunista társadalomban a történelmi Esterházy család leszármazottja a legmodernebb stílusok követőjeként tört magának utat az akkor induló, jelentős írógenerációban.

Matematikus végzettséggel és gondolkodással foglalta el helyét a bölcsészek között, kezdettől kitűnt hatalmas műveltségével és naprakész olvasottságával, miközben elképesztő, új formákat teremtett.
 
Az 1979-ben megjelent Termelési-regény (kisssregény), amely igazi posztmodern szövegként egyszerre volt a szocialista realizmus és önmaga paródiája, egyszerűen lenyűgözte a kulturális közvéleményt. Azután meg már nem tudott tévedni. A Bevezetés az irodalomba darabjai, majd a Csokonai Lili álnéven írt Tizenhét hattyúk utánozhatatlanul élvezetes stílusbravúroknak bizonyultak. A családját nagyregénybe foglaló, az évezred utolsó évében megjelent Harmonia Caelestis pedig végképp a magyar irodalom legnagyobbjai közé emelte.
 
Aztán megírta ennek a nagy aparegénynek a folytatását, a Javított kiadást, amellyel kiállt a nyilvánosság elé azzal, hogy kiderült: apja a szocialista rendszer besúgója volt. És jöttek még drámák, novellafüzérek. Megkapta a legrangosabb díjakat, büszkék voltak a szervezetek –Szépírók Társasága, Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, Berlini Művészeti Akadémia –, amelyeknek tagja volt.
 
Tavaly bejelentette, hogy hasnyálmirigyrákja van, aztán két könyvben meg is írta a halállal való szembenézés és a halálra készülés emberi aspektusait. Ő készült rá, de mi, az olvasói nem voltunk képesek erre. Mert tudtuk, ha meghal, árván maradunk. Van – vagy inkább volt –, ez a nemzedék: a rendszerváltás idején már erősen a harmincas éveikben járó értelmiségiek, akik tudták – tudniuk kellett (volna) –, hogy nagy esélyt kaptak a történelemtől...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.