2017. május 26., péntek

ORDAS KAMU, HOGY AMERIKAI MINTÁRA ÍRTÁK ÁT A CIVIL TÖRVÉNYT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.05.26.


„Enyhébb civil törvényt terveznek, mint az amerikai” címmel ment le egy propagandaanyag az M1-en egy hónapja, ami azt a kormányzati hazugságot reklámozta, hogy a magyar civil törvényt az amerikai civil törvényről másolták. Ezt a hazugságot előszeretettel hangoztatják fideszes beszelő fejek Gulyás Gergelytől Kovács Zoltánig, veszik át ész nélkül az újságírást messziről sem ugatópropagandatermékeknél, és a tudatlanságát leghangosabb hirdető lovagkeresztes is futott egy felesleges kört ez ügyben (is). Kár, hogy amiről beszélnek, az nem az „amerikai civil törvény”, hanem valami egészen más, úgyhogy nyugodtan nevessük ki azokat, akik a FARA-törvénnyel példálóznak, ha a civil törvényről esik szó.

Az amerikai törvény tényleg az átláthatóságról szól

A külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény (Foreign Agents Registration Act – FARA) 1938-ban született, hogy az Amerikai Egyesült Államokban más országok képviseletében eljáró személyeket és szervezeteket számon tartsák. A második világháború előtti paranoid légkörben elfogadott törvény kezdetben kifejezetten a felforgató náci- és kommunista propaganda ellen irányult, de azokat sem tiltani akarták, csak felcímkézni, hogy az amerikai állampolgárok a forrás ismeretében dönthessék el, mit gondolnak azokról.

A FARA-t azóta rengetegszer módosították, de a legnagyobb változáson 1966-ban ment át: ekkor csináltak egy külföldi lobbistákat listázó törvényt a korábbi anti-propaganda törvényből. A hidegháború közepén nagyobb szükség volt egy olyan törvényre, amely a direkt propagandánál szofisztikáltabb módszerekkel dolgozó „ügynökökre” koncentrál. Az elsődleges cél az volt ezzel, hogy igyekezzenek megfigyelni és kordában tartani azokat a külföldről finanszírozott embereket és csoportokat, akik igyekeznek saját országuk érdekeit érvényesíteni az amerikai törvényhozásban.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.