2017. július 9., vasárnap

A SZAKSZERVEZETEK "BESÁRGULTAK", MEGFOJTOTTA A KORRUPCIÓ, A DOLGOZÓ EMBEREK MAGUKRA MARADTAK

CIVILHETES BLOG
Szerző: Dr. Lakat
2017.07.09.


Köszönettel Gyurcsánynak és az Orbán kormány „vitézségének”!

Hosszabb ideje látható, hogy az érdekérvényesítés és érdekképviselet "lyukas". Ugyanis a munkavállalók érdekei nem állnak meg az üzem, a gyár falainál, hanem átlépik azokat.

A pártokat pedig ez nem érdekli! Saját zsebre dolgoznak, nemzeti demagógiával!

A vállalaton belül a bér, a szociális juttatások, ellátás, a munkával összefüggő érdekek a vállalati szintű tevékenységünk túl nem terjedhet.

A "falakon" kívül megjelennek más fontos érdekek: pl. a munkához való jog, amelyet az ENSZ Emberi Jogok Kártája is rögzít; az életminőség és feltétel; egészségügyi ellátás, iskoláztatási lehetőség; a jó levegő, a víz és még sok más, amely a munkavállalók alap érdekei közé tartozik - ezeket csak az üzemek, gyárak falain kívül lehet biztosítani.

Ezen túl a mai világban nem elszigetelten, önmagunkban élünk. Kemény tőkés viszonyok vannak /ma "piacgazdaságnak" nevezik/. Tőkés viszonyok között viszont a tőkések elemi érdeke, hogy a különböző munkavállalói szervezetek ne egységesen, hanem elszigetelten érvényesítsék érdekeiket; elszigetelten egyik gyár a másiktól, egyik üzem a másiktól, sőt egymásra hivatkozva a legalacsonyabbra törjék le a munkaerő költségét, így a bérüket is. A híres menedzserképző főiskolákon, egyetemeken oktatják is a szakszervezetek semlegesítésének eszközeit; az egyik ilyen az elszigetelés, az egymással szembeállítás módszere. Sőt, az egyes országok szakszervezeteit elszigetelik egymástól, miközben a nagy multinacionális (TNC) cégek országhatárok nélkül kovácsolják össze birodalmaikat. Ezek jelszavai különbözőek; megvagyunk mi egyedül is; csak a konkurenciának segítünk, ha a másikkal együttműködünk.

Ebből az következik, hogy szervezetileg is meg kell változnia a szakszervezetnek. Tetszik, nem teszik vagy játékszerei leszünk egy-egy tőkésnek, (vagy elkötelezettjei a menedzsereknek), vagy fokozatosan próbáljuk kezünkbe venni a munkavállalók jövő sorsának alakítását, érdekeik érvényesítését...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.